Интелектуалци, политици и журналисти обявиха готовност да инициират референдум по

...
Интелектуалци, политици и журналисти обявиха готовност да инициират референдум по
Коментари Харесай

Общественици са готови на референдум за запазване на националния празник

Интелектуалци, политици и публицисти оповестиха подготвеност да предизвикват референдум по въпроса за опазване на националния празник 3 мар т, заяви Българска телеграфна агенция, където обществениците организираха конференция. 

Той съобщи още, че не търси война с никого

Сред присъствалите бяха историкът проф. Искра Баева, някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков. Целта е преди всичко да се съберат 400 000 подписа, които са най-прекият, най-бързият и безапелационният път за осъществяване на подобен референдум, сподели Нотев. 

„ За нас 3 март е кулминационната точка на една петвековна битка за избавление. 3 март е линията сред оковите и свободата. 3 март е раждането на нашата модерна страна и въплъщава подвига на десетките, стотици хиляди починали за свободата на България. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за замяна на историята в името на някои конюнктурни цели “, уточни евродепутатът Петър Витанов.

Малък % от запитаните са осведомени с предложенията за промени в Конституцията

По думите му в главната част на самодейността са представители на научната общественост, измежду които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски; държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева; публицисти - Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева; лекари, актьори и спортисти, измежду които Тервел Пулев. 

Витанов, сподели че президентът Румен Радев не е част от самодейността и концепцията „ не е да вършим политическа партия, а да зададем въпроса желае ли българският народ да смени националния си празник “.

Според него ще има общо решение 24 май да стане народен празник

Той разяснява, че чака поддръжка и от политически партии и уточни, че акцент на тази самодейност ще бъдат и историческите полемики. 

Акад. Иван Юхновски сподели, че се включва в идеята като родолюбец. Според него българският народ не трябва да допусне смяна на националния празник, която ще бъде „ оскърбителна “ за идеята на Ботев и Левски.

От общото им изказване през днешния ден стана ясно, че има повече неща, които ги събират, в сравнение с такива, които да ги разделят

Проф. Искра Баева означи, че 3 март не е празник на Руската империя, на Александър Втори, а плод на напъните на първо място на българите и е български празник.  

По думите ѝ 24 май е националният празник , празникът на културата, писмеността и литературата и не вижда за какво би трябвало да го политизират.

Остава и концепцията за правосъдна промяна и народен празник да е 24 май

Припомняме, че в края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха в Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията. Едно от предложенията в него е 24 май да размени 3 март и да стане народен празник на България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР