Интелектуалци, между които и хора с десни разбирания, се срещнаха

...
Интелектуалци, между които и хора с десни разбирания, се срещнаха
Коментари Харесай

Интелектуалци дадоха рамо на Мая Манолова

Интелектуалци, сред които и хора с десни разбирания, се срещнаха с самостоятелния претендент за кмет на София Мая Манолова, с цел да споделят с нея своите разочарования от ръководството на Столичната община и да показват вижданията си по какъв начин би трябвало да наподобява градът, какви би трябвало да са целите на бъдещия градоначалник.

Сред участниците и присъстващите в полемиката с модератор Иван Гарелов бяха проф. Велислав Минеков, проф. Валентин Старчев, учен Крум Дамянов, проф. Андрей Пантев, публицистите Лили Маринкова и Виза Недялкова, ръководителят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, ръководителят на Съюза на колекционерите в България, проф. Валери Стефанов, режисьорът Борис Панкин, композиторът проф. Георги Костов, джаз-изпълнителят Васил Петров и други

„ По какво разбрах кои са положителните в тези избори? По отношението на ръководещата ни мафия. Това са тези, които пострадаха най-вече “, сподели Велислав Минеков и напомни за грозните нападки против Борис Бонев от "Спаси София ", компромата против арх. Борислав Игнатов ( "Демократична България ") и раздраната шатра на Мая Манолова, като прорезите на плата са минали тъкмо през лицето й. Проф. Минеков назова разкъсването на портрета й „ шаманизъм “. „ Късането на портрет не значи заличаване на личността. Следващия път се надявам да приготвят кукла и да я бодат с игли “, съобщи още той.

"Аз съм уверен, че тази опозиционна група ще събере ужасно доста гласове. Те би трябвало да се държат един за различен, би трябвало да си оказват помощ, тъй като този път битката не е за ляво и дясно. Борбата не е единствено да си върнем общината, битката е да желаеме да продължим в общество на народна власт или тирания. Това е единственото! ", беше безапелационен проф. Минеков.

„ Превърнаха страната в тирания. Тази тирания следва с всяка стъпка, тя се появи даже в прокуратурата, в медиите, които бяха откраднати от нас, които останаха в мъртвило и които са длъжни да хвалят само ръководещата прослойка. Естествено е да бъдем водещи по корупция в Европа. Естествено е да бъдем водещи и в нищетата на медиите – на 111-то място в света “, безапелационен бе Минеков. По думите му сме основали олигарси по изкуствен принцип, банкови измамници, кредитни милионери и нито един от тях не може да бъде избран като същински предприемач, тъй като той не подсигурява разцвет, а подсигурява единствено обир.

„ Бедата е, че този обир доближи и до Столичната община. В нея преди всичко има корупция и обир. Вследствие на този обир може да видите на какво е замязяла тя “, съобщи още проф. Минеков. Според него се харчат милиони за нелепости, като прекомерно скъпи колчета по „ Граф Игнатиев”. Той дефинира ремонта на улицата като „ какофония”, а бул. „ Витоша “ – като „ неразбираем недодялан план от далечното минало “.

„ Културното завещание беше безусловно унищожено. Знаете какъв брой къщи, които са монумент на културата, бяха изоставени с очакване да се срутят, с цел да се построи нещо друго на тяхно място, нещо от което да се изкарват пари “, съобщи още професорът и добави, че „ първото нещо, за което би трябвало да се погрижи Столичната община, са изоставените монументи на културата “. Минеков уточни, че би трябвало да се работи, с цел да спасим културното си завещание.

„ В общината изцяло отсъстват европейски стратегии за естетизация на градска среда, отсъстват стратегии за обществено изкуство. Единствените опити за естетизация на града са монументи, с които се заринахме, за жалост съгласно мен, не знам съгласно други, голямата част от тях са ужасяващи”, съобщи още той. Според него е обикновено в общината да съществува комисия от експерти и експерти, които да дефинират какво е нужно като паметник, дали е исторически меродавен, да се направи конкурс сред създатели и да се избере кое е най-хубавото показване.

Проф. Валентин Старчев не скри, че се надява на една нова политика на преодоляване на културното пространство на София. "Една нова политика на развиване на парковата среда, в развиването на градската среда, в развиването на площадите и огромните емблематични публични здания “, сподели на собствен ред скулпторът.

„ Ние имаме нагаждачество от всевъзможен жанр и от всеки пост. Аз доста се надявам госпожа Манолова да възвърне престижите, които могат да бъдат чути и най-много да имат власт. Вие би трябвало да обявите война на обществено-политическата нелепост, която бе въдворена последните 15 години “, съобщи журналистката Лили Маринкова.

„ Говорим за един кмет като знак и като прагматизъм. Като качества и личностно омагьосване. Мая е единственият подобен претендент за кмет на София “, сподели проф. Андрей Пантев.

На собствен ред литературоведът и академични учител проф. Валери Стефанов означи, че столичен град без символика не може да бъде влиятелен. "Има три образеца за алегорична мизерия на столицата. В центъра на София против Двореца стоеше пантеон, мумия. Мумията въплъщаваше една позиция към света. За 20 години Столичната община не откри метод да построи алегорично пространство против Двореца. Тя го трансформира в паркинг. Превърна го в обичай. Това назовавам знак на мизерия. Основната улица в София – бул. „ Витоша “ също може да бъде погледната като знак на мизерия, тъй като тя наподобява повече на зле поддържана баня, на която се отлепват плочките, в сравнение с същински бул.. И третият знак за мизерия е обликът на подлеза. София наподобява на зарязан подлез ", уточни проф. Стефанов. По думите му по този начин, вместо да имаме символики, които да упражняват престиж, да излъчват памет, да излъчват значителност, ние имаме паркинг, баня и подлез.

„ Ние, членовете на Съюза на българските писатели съществуваме макар Столичната община. Пет години съм ръководител на съюза и не съм почувствал по никакъв метод тя да подкрепи българския публицист. А в случай че го прави, го прави изборно. Българската литература обаче е жива и ще продължи да съществува макар Столичната община. Но аз доста се надявам, че като станете кмет, това ще се промени “, изрече мнението си и ръководителят на Съюза на българските писатели проф. Боян Ангелов.

Журналистката Виза Недялкова се хвана за думите на проф. Стефанов за подлезите. "Идеята, че индивидът би трябвало да бъде вкаран подземен, а не колите – това е безусловно ненормална обстановка, при която хората биват насилвани да не могат да преминат по различен метод, с изключение на да пълзят долу – това е тъкмо тази мизерия, за която стана тук дума “, съобщи тя.

Според режисьора Борис Панкин образованието е другият дирек на духовността. "То може да промени живота на хората към положително и виждам, че ограниченията, планувани в тази част на програмата на госпожа Мая Манолова, са в детайли и забавно създадени – да вземем за пример, въвеждането на разнообразни типове изкуства в общинските учебни заведения е превъзходен мотив децата да схванат какво е удоволствието от това да съпреживяваш изкуството във всичките му форми “, изясни Панкин.

„ Нека госпожа Манолова да има късмет, а ние да имаме шанс тя да бъде наш кмет “, пожела й триумф и композиторът проф. Георги Костов.

Накрая гражданският претендент за кмет на София Мая Манолова съобщи, че създателите са свободни хора, водачите, които би трябвало да покажат какъв е пътят към смяната. "Във връзка с анонса ми, че жителите ще влязат в ръководството, че ще управляваме с тях и за тях, че ще има публични препоръки по разнообразни посоки, по регионите, в другите столични сдружения, считам, че най-ценен би бил креативен съвет, който да въодушевява и да поддържа, само че в това време и да възпира кмета, когато концепциите му са в спор с естетиката “, акцентира Манолова. И добави, че се надява те да бъдат до нея и когато, и в случай че стане кмет. "Наистина, ще разгадавам на вас, ще се постарая да не ви отчайвам “, благодари тя на интелектуалците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР