Intel Labs днес представи чип за криогенен контрол, който се

...
Intel Labs днес представи чип за криогенен контрол, който се
Коментари Харесай

Intel пусна чип за криогенен контрол, който може да докара квантовите компютри до масовия пазар

Intel Labs през днешния ден показа чип за криогенен надзор, който се споделя “Horse Ridge ”. Неговата цел е да форсира развиването на квантовите компютри. Това ще стане с новата опция за управление на повече от един квантови бита (кубит). Така към този момент ще може да се работи в по-голям мащаб.

Intel работи върху плана дружно с QuTech – партньорство сред TU Delft и TNO (Нидерландска организация за приложни научни изследвания).
Производството става посредством 22nm FinFET технологията
„ Във фокуса на хората към този миг са самите кюбитове. Възможността да контролираш доста от тях по едно и също време е най-голямото предизвикателство за промишлеността. Ние видяхме, че квантовите контролери са една значима парченце от пъзела, който ще разреши основаването на всеобща и огромна квантова система. “, споделя Джим Кларк, шеф на Intel за Квантов Хардуер.

Квантовите компютри дават обещание решаването на проблеми, които елементарните системи не могат да решат. Това ще стане посредством потреблението на събитие от квантовата физика, което разрешава кюбитовете да съществуват в няколко положения по едно и също време. В резултат на това могат да вършат голям брой калкулации по едно и също време, което форсира решението на проблеми.

Квантовата общественост към момента е при започване на битката да показва квантова деловитост. Това е летвата, която би трябвало да се стигне, с цел да може една квантова система да предложи продуктивност, задоволителна за решаването на проблеми от действителния живот.

До този миг учените работят върху квантови системи от дребен мащаб, с цел да показват капацитета на технологията. Те разчитат на съществуваща електроника, с цел да свържат системата в криогенния охладител с обичайни устройства, които контролират продуктивността и програмират системата.

Често тези устройства са модифицирани, тъй че да управляват самостоятелни кюбитове. Има потребност от стотици кабели във вътрешността и на открито от охладителя, с цел да се управлява квантовия процесор. Това пречи на увеличението на мащаба до стотици и хиляди кюбитове, където ще се показва квантовата деловитост. А в случай че приказваме за квантова система, която има капацитет за комерсиална реализация, може да има потребност от милиони кюбитове.

С Horse Ridge, Intel опростява контрола. Всички обособени съставни елементи и кабели се заменят от високо интегрирана система на чип (SoC). Тя разрешава обработка на смесени сигнали, посредством които ще се управляват кюбитовете. Ще се понижи времето за първична конфигурация, ще се усъвършенства продуктивността и ще може да се работи с по-голямо количество кюбитове.
Контролерът ще се намира в квантовия охладител, допустимо най-близо до кюбитовете
Това отстранява доста сложности от инженерна позиция. Обработва инструкциите, които се преобразуват в електромагнитни микровълнови импулси. Тези импулси манипулират положението на кюбитовете, защото дават отговор на избрани интервенции.

Чипът работи при температура от 4 Келвина, не доста над безспорната нула. Това може да се окаже доста потребно за изследванията на Intel върху нов вид кюбитове, които могат да работят на малко по-високи температури от това, което актуалните квантови системи изискват.

В момента тези системи оперират в миликелвини – една част от градуса над безспорната нула. Новите кюбитове ще могат да действат при 1 Келвин или повече, което ще понижи компликациите при охлаждането на квантовите компютри.

Крайната цел е Intel да разполага с криогенен контролер и усъвършенствани кюбитове, които да работят на едно и също температурно равнище.
Съответно това ще разреши паралелно предложение на пакет от кюбитове и контролери
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР