Intel Corp., най-големият производител на компютърни процесори в света, се

...
Intel Corp., най-големият производител на компютърни процесори в света, се
Коментари Харесай

Кошмар за Intel: Разкриха 20-годишни пропуски в сигурността в процесорите ѝ

Intel Corp., най-големият производител на компютърни процесори в света, се изправя пред кошмарно разобличаване за два големи пропуща в архитектурата на чиповете, които водят до обилни проблеми със сигурността на редица устройства - компютри, телефони, таблети и други.

Разкритието бе направено от разработчици, които работят и за Гугъл. След излизането на новината в английското профилирано издание " The Register ", акциите на Intel се сринаха с до 6,5%, като по-късно възвърнаха част от цената си до 45,26 $ за дял.

Самата компания съобщи в публично известие, че не има вяра разкритието да повлияе отрицателно на финансовите ѝ резултати, както и че чиповете на други производители съдържат сходни пропуски. Това не успокои изключително вложителите, а анализаторите са уверени, че компанията сигурно ще понесе някакъв тип финансова отговорност.

Първоначалната информация бе, че процесорите на AMD не са наранени, което прати цената на акциите на компания с над 5% нагоре. Компанията също съобщи, че продуктите ѝ не са наранени, въпреки че проби демонстрират, че това не е по този начин. В последна сметка стана ясно, че единият пропуск визира всички типове процесори, а другият е характерен единствено за тези на Intel.

Проблемът, споделят разработчиците, визира на практика съвсем всички. Става въпрос за два обособени пропуски в сигурността, заложени в архитектурата на процесорите на Intel. Използването им може да разреши на хакери да откраднат пароли и друга персонална информация. Те засягат съвсем всички чипове, създадени в последните 20 години.

Процесорите, създадени от AMD и ARM, в огромната си част, също са наранени от един от проблемите. Microsoft, Apple и Linux-общността приготвят обновления на операционните системи, които да предотвратят потреблението на двете " малки врати ". Засегнати са и мобилните телефони и таблети, които работят с Android. За момента няма информация дали това важи и за iPhone и iPad на Apple.

Първоначални известия гласят още, че " закърпването " на системите поврежда тяхната продуктивност - което може да се окаже изключително огромен проблем за компании като Amazon, които дават сървъри в " облака ".

Самите пропуски са вероятни поради архитектурата на процесорите. За да забързат своята работа, чиповете " плануват " каква би могла да е идната задача пред тях и презареждат нужната им информация. Именно на този стадий данни като пароли и друга персонална информация могат да бъдат откраднати от хакери, споделят експертите. За момента няма информация тъкмо тези пропуски да са били употребявани. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР