Интеграцията на циганите е невъзможна. Това обяви депутатът от Обединени

...
Интеграцията на циганите е невъзможна. Това обяви депутатът от Обединени
Коментари Харесай

Учен-депутат от "Атака": Ромите не може да бъдат интегрирани, секретен доклад на ЕС посочва причината

Интеграцията на ромите е невъзможна. Това разгласи депутатът от " Обединени патриоти " (партия „ Атака”) проф. Станислав Станилов на днешния спор в Народното събрание, за който БЛИЦ към този момент заяви. От Българска социалистическа партия обаче дадоха отговор, че това е на крачка от фашизма. Спорът бе във връзка държавния Административен мониторингов отчет за 2017 година за осъществяването на Националната тактика на Република България за консолидиране на ромите (2012 - 2020), написа Флагман бг.

Докладът бе отритнат, откакто освен депутатите от „ Атака” гласоподаваха против приемането му.

Проф. Станилов счита, че държавната тактика за ромите би трябвало да се промени напълно.

„ Истината е, че две трети от ромите в България живеят, населяват околната пространство като обществени номади. Те населяват българското общество като такива. Една трета от тях водят полустационарен живот и те може да се каже, че са интегрирани в избран смисъл на думата дотолкоз, доколкото за интеграция се твърдеше тука по времето на социализма. Искам да ви кажа, че общественият номадизъм върви по социално-генетичен принцип и той не може да бъде изкоренен с такива ограничения, каквито ние тука предлагаме, и ромите не могат да бъдат интегрирани”, съобщи атакистът.

Според него, ромите ще продължат да населяват по същия метод публичната среда, тъй като те се възпитавали в фамилиите си.
„ И с цел да му промениш ценностната система, би трябвало да го вземеш като бебе от майка му и татко му и да го пратиш в друга среда да живее и тогава може да се интегрира. Това би трябвало да се разбере веднъж завинаги”, отсече проф. Станислав Станилов.

Според него понятието би трябвало да се промени и да не се споделя „ интеграция”, а да е нещо като „ спокойно взаимно битие сред ромите и останалите стационарно живеещи жители на България”.

Станислав Станилов акцентира, че турците, арменците, евреите и българите живеят стационарно, в среда от земеделско-градски вид, за разлика от ромите.

Единственият метод за справяне с ромите бил „ морковът и тоягата да са идентична дължина”. Докато в този момент по отношение на ромите морковът бил доста по-дълъг от тоягата. Затова и брачната половинка на вицепремиера Томислав Дончев била права.

Станислав Станилов настоя: „ Правата на ромите в България би трябвало да бъдат прецизно спазвани единствено против съблюдаване на отговорности и отговорности от тяхна страна.Понятието, сътрудници, политическа уместност би трябвало да бъде изкоренено вечно от българското общество… другояче никаква интеграция, ще се харчат големи пари, ромски включвания, всевъзможни мониторингови отчети. Това всичко са празни приказки. Има един конфиденциален отчет на Европейския съюз, който открива (учени сериозни), че ромите не могат да се интегрират. Това е истината. У нас ромите в гетата няма да ги интегрирате в никакъв случай, и пари да им раздавате, каквото и да ги вършиме. Те не са отговорни за това. Това го е решил от горната страна Създателят, т.е. природата, както желаете го наречете, и това го е решила историята. Те могат да бъдат интегрирани в този смисъл единствено в случай че бъдат разграничени на дребни ядки в цялото общество и тогава може да се получи нещо, което също не е несъмнено. Затова аз предлагам Народното събрание да намерения, да пристъпи към преосмисляне на цялостната тактика, на правилата, на които се интегрират тези жители на България – по този начин наречени.”

Антон Кутев от Българска социалистическа партия репликира, като стартира с това, че изпитва голямо почитание към проф. Станилов.

„ И все пак мисля, че това, което наговорихте в този момент, аз персонално не мога да го приема. В смисъл първо, социално-генетичният принцип, избран по този метод, е рисков. Може чисто терминологически това да бъде целесъобразно, макар че аз нямам доверие, че в един по-сериозен спор можете да го извършите. Аз персонално не мога да го оспоря просто тъй като не е това моята компетентност. Но това, че това политически е рисково, е безусловно безспорно”, съобщи Кутев.

Според него не всички роми имат номадски метод на живот. Противопоставянето на хората у нас на такива със стационарен и с номадски метод на живот политически било рисково и нездравословно.

„ Но когато най-после стигнеме до това, че спазването на правата единствено против еди-какво си, когато спазването на права в една демократична, европейска страна е сложено под подозрение, против принцип, който може да бъде индивидуален, тъй като дали отговорностите се извършват или не, го решаваме не ние с Вас, а има органи, които го правят; и когато ние с Вас слагаме тези права под въпрос, това значи, че ние прекрачваме всички граници на цивилизоваността, които са открити след 1944 година И Ви споделям, че е рисково. Аз не споделям, че Вие сте човек, който сте податлив към фашизъм, тъй като аз отново споделям, че почитам Вашия разсъдък, само че споделям, че такова говорене от Вашите уста може да докара в много други мозъци тежко комплициране. Това, което вършиме, е рисково, и Вие не трябва да го вършиме поради каквато и да била политическа полза”, сподели още Антон Кутев в обръщението си към проф. Станилов.

Кутев допусна, че сътрудника му може и да не спекулира, а това да са действителни негови убеждения, само че това било нецивилизовано и не можело да се прави по този начин. „ И към този момент най-после тезата, че ромите не могат да се интегрират – това ме ужасява. Тези неща, пренесени с още две крачки нататък, водят до понятия, които няма потребност аз да Ви ги изяснявам. Но това е крачка от фашизма. Не споделям, че Вие вървите към фашизма. Казвам, че хора, които Ви имат вяра, след Вас доста бързо и елементарно ще стигнат до него. И виновността ще е Ваша”, отсече Антон Кутев.

Той бе подсилен от сътрудника си от „ Българска социалистическа партия за България” Георги Михайлов.

Проф. Станилов обаче отговори, че може и да приказва рискови неща, само че „ истината е опасна”. Той изясни, че не желае да се бият ромите, а да се съблюдават законите. По думите му, обществената уместност в Европа довела до днешното състояние.

Професорът добави, че имал циганка докторантка, която била доста сполучлива и била изпратена в чужбина, само че тя била изключение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР