Инсулт, делириум, безпокойство, объркване, умора - списъкът продължава. Ако смятате,

...
Инсулт, делириум, безпокойство, объркване, умора - списъкът продължава. Ако смятате,
Коментари Харесай

Covid-19 засяга мозъка и предизвика инсулти

Инсулт, делириум, безпокойствие, комплициране, отмалялост - описът продължава. Ако смятате, че Covid-19 е просто респираторна болест, помислете още веднъж.

С всяка седмица става все по-ясно, че коронавирусът може да провокира голям набор от неврологични проблеми.

Няколко души, прекарали относително леко болестта, споделят за продължително когнитивно влияние на заболяването - проблеми с паметта, отмалялост и липса на централизация , оповестява BBC.
 
Coronavirus: What does Covid-19 do to the brain?
— BBC News (UK) (@BBCNews)

По време на карантината на Острова записват спад в броя на инсултите, само че за интервал от две седмици в Национална болница по неврология и неврохирургия лекуват шестима пациенти с ковид, който са претърпели масирани инсулти. Случаите не са свързани с нормалните рискови фактори като високо кръвно и диабет. Лекарите откриват, че причина за ударите е свръхреакция на имунната система, която предизвиква възпалени на тялото и мозъка.

Изследване в Lancet Psychiatry открива мозъчни затруднения при 125 тежко заболели коронавирусни пациенти в английските лечебни заведения. Почти половината са претъпели инсулт заради кръвен съсирек, до момента в който други са имали мозъчно инфектиране, неуравновесеност или сходни на деменция признаци.

Вече е ясно, че този вирус поразява мозъка, а не както смятахме по-рано, че визира единствено белите дробове. Причината за това е неналичието на О2 в мозъка. Изглежда обаче има и доста други фактори, като проблеми със съсирването на кръвта и хипер-възпалителна реакция на имунната система “, сподели един от създателите на отчета, проф. Том Соломон от университета в Ливърпул.

" Вече знаем, че оживелите от интензивно поделение са уязвими към когнитивно увреждане. Тъй като броят на възобновените пациенти на Covid-19 продължава да се усилва, става все по-очевидно, че изпращането им вкъщи от интензивно поделение не е краят за тези хора, а единствено началото на възобновяване им. ", сподели канадският неврологът проф. Адриан Оуен, който стартира световно онлайн изследване за това по какъв начин вирусът въздейства на познанието.

" Sars и Mers, които са породени от коронавируси, бяха свързвани с някакво неврологично заболяване, само че в никакъв случай до момента не сме виждали нещо сходно " , сподели ми доктор Майкъл Занди, съветник по невролог в Национална болница по неврология и неврохирургия. „ Най-близкото съпоставяне е пандемията от грип през 1918 година Видяхме, че имаше доста мозъчни болести и проблеми, които се появиха през идващите 10-20 години. “ , прибавя той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР