Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките в организма не

...
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките в организма не
Коментари Харесай

Инсулиновата резистентност - защо възниква и как да се справим

Инсулиновата устойчивост е положение, при което клетките в организма не реагират задоволително сензитивно на инсулина. Този хормон се създава в задстомашната жлеза (панкреас). Неговата функционалност е да бъде ключът, който отваря клетката, с цел да одобри тя глюкозата и да я трансформира в сила. В избрани случаи обаче инсулинът не може да се свърже с нужния рецептор. Така глюкозата остава в кръвта, а клетката гладува.
Постоянно нарасналите равнища на кръвната захар пък са сериозен риск за диабет вид 2, предизвестяват лекари, представени от уеб страницата Bolenzdrav.com. Затова и хората с това положение са застрашени в доста по-голяма степен да развият захарна болест. Ето за какво си заслужава да поставим в действителност съществени старания за нормализиране на кръвната захар.
Причини за положението
Биохимичните процеси, които водят до инсулинова устойчивост още не са изцяло изяснени. Ясно е, че има известна генетично влечение. Ако родителите ви, бабите и дядовците ви са имали диабет, рискът е по-голям. Но това не трябва да се приема с предразсъдък като нещо неизбежно!
Голямо въздействие оказва методът на живот. На първо място е затлъстяването или наднорменото тегло. Най-опасно е коремното затлъстяване, наричано в медицината абдоминално. Човек може като цяло да не е доста цялостен, само че на корема се оформя нещо като възглавница от мастни отлагания. Те са изключително нездравословни, тъй като с времето стартират да отделят субстанции, които объркват метаболизма като цяло, нарушават хормоналния баланс и вредят на сърдечносъдовата система.
Противно на всеобщо публикуваните показа, изследванията сочат, че освен високата консумация на елементарни въглехидрати и захар основават проблем. Хората с проблематична кръвна захар постоянно ядат и то в огромно количество храни с високо наличие на скотски и други наситени мазнини (палмово масло).
Как се слага диагнозата?
При инсулинова устойчивост кръвната захар на гладно може да е в стойности, близки до граничните. Понеже в профилактичните проучвания се гледа единствено тя, казусът може да остане дълго време неразпознат. Трябва да се ревизират равнищата на инсулина, които се оказват доста високи. След това се пресмята съотношението сред инсулин и кръвна захар, така нареченият HOMA показател. Стойности над 2,5 сочат инсулинова устойчивост. При пациенти със захарна болест този показател нормално е към и над 5.
Друг метод да се разбере дали организмът има проблем с обмяната на въглехидратите е пробата за глюкозна приемливост. При него на гладно се изпива несъмнено количество глюкоза, а равнищата на кръвната захар се мерят след два часа. По това се съди дали организмът съумява да преработи вярно въглехидратите.
Защо рискът за диабет е по-голям?
При предиабет стойностите на кръвната захар към този момент са леко нараснали, а тези на инсулина – мощно повишени. Обикновено липсват признаци и по тази причина положението протича дълго време неоткрито. Инсулиновата устойчивост е сериозен риск за развиването на захарна болест. Затова тя се окачествява като положение, която я предхожда - предиабет. Ако не се вземат ограничения, вероятността от диабет е в пъти по-голяма, в сравнение с при хората с естествена кръвна захар.
За благополучие има доста неща, които човек може да направи и да промени метода си на живот. При множеството хора положението е обратимо, само че са нужни дисциплинираност и упоритост. Инсулиновата устойчивост не е грип и не минава за една седмица! Нужна е трайна смяна в метода на живот и на мисленето.
Част е от метаболитния синдром
Проблемите с кръвната захар са част от един по-голям проблем - метаболитният синдром. При него се следят още:
- коремен вид затлъстяване;
- податливост към повишение на кръвното;
- нараснали триглицериди;
- нараснала пикочна киселина.
Хората с сходен проблем могат да развият както диабет, само че и подагра, хипертония, както и други сърдечно-съдови болести.
Как да преодолеем инсулиновата устойчивост?
Първата задача е да се смъкна непотребното тегло. Така ще се възстановява и кръвната захар. Много хора не осъзнават какъв сериозен проблем са непотребните килограми. Интересното е, че при някои хора даже нищожно повишаване на тежестта с 4-5 кг може да докара до проблеми с кръвната захар - изключително в случай че тези килограми са съсредоточени в коремната област.
Основните насоки за диета почиват на правилата за здравословно хранене, тъй че освен може, само че и би трябвало да станат част от живота ви отсега нататък по принцип. Не става дума за диета, която се съблюдава 2-3 седмици, а за трайна смяна в навиците! Няма строги забрани, само че има храни които могат да се ядат безкрайно и такива които се одобряват напълно дребни количества. Ключовата дума е " многообразие ".
Въглехидрати
Някои храни доста по-бързо от други се трансформират в глюкоза и покачват кръвната захар. Такива са захарните и тестените произведения от бяло брашно. В допълнение те постоянно съдържат всевъзможни оцветители, консерванти и емулгатори, с цел да добият по-привлекателен търговски тип. Тези неестествени за организма химикали обаче в допълнение натоварват обмяната на веществата. Казано с елементарни думи, в случай че имате проблеми с кръвната захар, би трябвало да избягвате храни със захар и бяло брашно.
За предпочитане са пълнозърнестите артикули, овесените ядки, както и въглехидратите от варива и зеленчуци, да вземем за пример картофи. Картофите е добре да се подготвят по-често печени, в сравнение с варени. Така за усвояването им са нужни повече старания от страна на организма.
Начин на готвене и величина на порцията
Има значение и методът на подготвяне на храната. Избягва се пърженето, като желание се отдава на печене, задушаване и готвене на пара.
Големината на порциите е различен проблем. Днес за обикновено ястие се счита количество храна, което е най-малко два пъти по-голямо от това, което хората са изяждали през 70-те години. Мнозина се тъпчат по табиет или тъй като усетът им харесва. Препоръчителният размер на порция месо да вземем за пример е колкото карта за игра или най-вече с размера на личната длан.
Кои са положителните мазнини?
Мазнините са основен миг за справяне с инсулиновата устойчивост.
Има изследвания, че наситените мастни киселини и мастните отлагания по корема (абдоминално затлъстяване) карат черния дроб да синтезира повече захари, които попадат в кръвта. Тези захари доста мъчно се разграждат от мускулите и също способстват за съмненията на глюкозата в кръвта.
Когато става дума за мазнини, нездравословни са освен тлъстите меса, само че несъразмерната консумация на мазни сирена, както и на подготвени сладкиши. В тях постоянно има доста индустриално модифицирани трансмазнини, добити основно с палмово масло. Такива са шоколадови вафли, течен шоколад, дребни сладкиши, бисквити и други. Консумацията им също би трябвало да бъде лимитирана.
Затова пък мазнините от тлъста риба (сьомга, скумрия), както и от авокадо също са потребни. Има доказателства, че авокадото понижава апетита за нездравословни храни, по тази причина диетолозите поучават да хапваме няколко късчета още на закуска.
Фруктозата от плодове и зеленчуци не вреди
Плодовете и зеленчуците също са източници на захари, само че в тях те са под формата на фруктоза. Тя води до по-плавно повишаване на кръвната захар. Освен това в тях се съдържат доста фибри и потребни хранителни субстанции - растителни антиоксиданти, витамини, минерали и микроелементи. Те са доста значими за запазването на вярната обмяна на веществата в организма макар възрастовите промени, които неизбежно настъпват.
Сушените плодове обаче би трябвало да се заобикалят, поучава доцент Малина Петкова, ендокринолог от София. Поради дехидратацията в тях има по-голяма централизация на плодови захари, по тази причина при проблем с кръвната глюкоза може да хапваме напълно дребни количества. Същата рекомендация важи и за ядките - естествената порция е 10-ина бадеми, лешници или орехи.
Автор: Илияна Ангелова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР