Инструментът е предмет на приказки в света на бизнеса. Той

...
Инструментът е предмет на приказки в света на бизнеса. Той
Коментари Харесай

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Инструментът е предмет на приказки в света на бизнеса. Той се споменавав диалози за облагите от управлението на редица компании, в това число петролни колоси, банкии даже индустриалния колос " Caterpillar ". Това също провокира опасения за евентуални злоупотреби. В класните стаи учениците са употребявали ChatGPT, с цел да генерират цели есета, до момента в който хакерите са почнали да го тестват за писане на злотворен код.

И по този начин, какво тъкмо е ChatGPT? Ето едно просто управление за всичко, което би трябвало да знаете за известния AI chatbot.
Какво е ChatGPT?
ChatGPT е AI чатбот, създаден от основаната в Сан Франциско започваща компания OpenAI. OpenAI е съоснована през 2015 година от Илон Мъск и Сам Олтман и е подсилен от известни вложители - най-много " Microsoft ". Това е един от няколкото образеца за генеративен изкуствен интелект. Това са принадлежности, които разрешават на потребителите да вкарват писмени инструкции и да получават нов човешки текст или изображения и видеоклипове, генерирани от AI.

Предишни образци включват Dall-E, стратегия за текст към изображение от OpenAI, която притегли вниманието на хора, пленени от способността й да основава реалистични, постоянно неуместни картини, които подхождат на текстовите описания на хората. Lensa, приложение, основано на AI план с отворен код " Stable Diffusion ", е употребявано за преобразяване на селфита в забележителни автопортрети, въодушевени от всичко - от научна фантастика до аниме. В случая на ChatGPT услугата е текстово основан инструмент, който може да създаде човешки отговори на потребителски поръчки - от лирика в стила на Уилям Шекспир до препоръки какво да вършиме за рождения ден на детето.
Какво му е толкоз специфичното?
ChatGPT се зарежда от огромен езиков модел или LLM, което значи, че е програмиран да схваща човешкия език и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни. LLM на ChatGPT се назовава GPT-3.5. Това е надграждане на езиковия модел GPT-3 на OpenAI. С колосалните 175 милиарда параметри, GPT-3 е един от най-големите и най-мощните AI модели за обработка на език досега.

Това, което прави ChatGPT толкоз впечатляващ, е способността му да създава човешки отговори, посредством, в не дребна степен, на голямото количество данни, върху които се образова.

Друго нещо, което отличава ChatGPT, е способността му да записва подтекст от по-ранни известия на потребителите в нишка и да го употребява за образуване на отговори по-късно в диалога.
Защо е толкоз известен?
Нито едно генеративно AI приложение не е съумяло да реализира такова въздействие и необятна приложимост, каквито има ChatGPT. Той беше обект на безчет смешки от бизнес общността на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, предишния месец. Китайският софтуерен колос Baidu направи своя лична версия, наречена Ernie Bot. Чатботът записва 1 милион за петте дни след стартирането му, съгласно туит на 5 декември от Altman. До януари ChatGPT натрупа 100 милиона дейни консуматори месечно единствено два месеца след стартирането си, което го направи най-бързо разрастващото се потребителско приложение в историята, съгласно записка на UBS, оповестена предходната седмица. На TikTok им лиши девет месеца, с цел да доближат 100 милиона консуматори, а Instagram - две години и половина.

31 януари беше най-големият ден за ChatGPT, като уебсайтът му събра рекордните 28 милиона визити за ден, съгласно данни от Similarweb. Това е растеж от 165% по отношение на преди месец. Една от аргументите за известността на ChatGPT е неговата досегаемост. Услугата е обществена за всеки посредством уеб страницата на OpenAI и нейните евентуални приложения варират от учебни домашни до правни информации. Времето също е изиграло роля, съгласно Уонг.

„ Когато излезем от пандемия, нормално виждате този изблик на креативност “, сподели той. „ Най-големият образец е, че след Черната чума е имало този Ренесанс, този изблик на творчество на всички места. “
Защо софтуерните колоси се сблъскват
В края на януари софтуерният исполин Microsoft разгласи многогодишна капиталова договорка за милиарди долари с OpenAI. Microsoft отхвърли да разкрие съответна сума в долари. Доклад от Semafor споделя, че софтуерният колос от Редмънд, Вашингтон води договаряния да влага до 10 милиарда $ в компанията. Преди това Microsoft влага 1 милиард $ в OpenAI.

Във вторник Microsoft организира конференция, на която разгласи нови актуализации, задвижвани от изкуствен интелект, на своята търсачка Bing и браузъра Edge. Алтман удостовери, че Microsoft е присъединила някои от езиковите технологии GPT-3.5 на OpenAI в Bing. Това беше ден откакто Гугъл разкри собствен личен отговор на ChatGPT, наименуван Bard AI. Компанията възнамерява да стартира да пуска Bard в Гугъл през идващите седмици. ChatGPT се преглежда като опасност за Гугъл. Вместо да се обръщат към пионера в търсенето, хората могат да разчитат на ChatGPT. Гугъл в действителност беше при започване на рационализиране на разговорна игра с изкуствен интелект посредством стартирането на своя личен огромен езиков модел, наименуван Lamda през 2021 година Но пропусна момента при стартирането на личен потребителски артикул, основан на Lamda – и се надява да промени това с Bard, който се зарежда по езиковия модел.
Колко добър е ChatGPT в реалност?
ChatGPT има своите ограничавания. Отговорите от чатбота могат да съдържат в действителност грешки. Например, може да измисли подправени исторически имена и книги, които не съществуват, или да не успее да реши избрани математически задания.

„ Отворените аспекти на тези модели са нож с две остриета “, сподели Уил Уилямс, вицепрезидент по машинно образование в английската започваща AI компания Speechmatics, пред CNBC. „ От една страна, има високо равнище на еластичност и отмереност във взаимоотношенията и е вероятен занимателен диалог по съвсем всяка тематика. От друга страна, в никакъв случай не знаеш по кое време моделът влиза в контакт с действителността и не халюцинира прекомерно самонадеяно. “

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР