Институциите вече ще имат достъп до новата централизирана онлайн система,

...
Институциите вече ще имат достъп до новата централизирана онлайн система,
Коментари Харесай

Държавата улесни следенето на карантинираните

Институциите към този момент ще имат достъп до новата централизирана онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и болни от COVID-19. До всеки жител в регистъра ще стои телефон за връзка, място на карантина или домашна изолираност, начална и последна дата на карантиниране, трите имена, пол, въззраст и ЕГН. Ако до момента регистрите с такива данни бяха разпръснати сред разнообразни ведомства и дирекции, в този момент софтуерът ще употребява от Министерство на вътрешните работи, Национален осигурителен институт, районните здравни инспекци, персоналните лекари и общините. Това излиза наяве от заповед на здравния министър Кирил Ананиев от през днешния ден.

Всички РЗИ са задължени да вкарват всекидневно в централизирана система данни за всеки диагностициран и карантиниран, а лечебните заведения ще оповестяват здравна информация за хората, които лекуват. Софтуерът също по този начин ще изпраща на общопрактикуващите лекари автоматизирано генериран имейл с данни за диганостицираните и карантинираните лица от пациентстаката им листа.

Освен с този указател, Националният действен щаб и Министерството на здравеопазването ще работят и със програмен продукт за прогнози и разбори на заболеваемостта от ковид и епидимичната конюнктура в страната. Те ще могат да употребяват и географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, умрелите и оздравелите.

Гражданите ще имат достъп до информативен уеб портал с настояща информация за ковид и до мобилни приложение. Преди дни Ивайло Филипов от държавната компания " Информационно обслужване ", която е координирала целия развой, съобщи пред публицисти, че цялата централизирана системата е построена единствено за 10 дни. Премиерът Бойко Борисов от своя страна разяснява, че " всичко това ще облекчи бележниците, писаниците ".

ПРИЛОЖЕНИЕТО " Virusafe "

С мобилната апликация Virusafe всеки жител ще може да показа здравния си статус с Националния действен щаб, здравните управляващи и своя персонален доктор. Целта е институциите работят превантивно, като знаят какво е положението на всеки един консуматор. В приложението са интегрирани и геоданни, с които ще се прави разбор къде и по какъв начин могат да бъдат обслужени пациентите. Въпреки че се очакваше приложението да бъде налично за евакуиране в понеделник, то към момента не налично в Гугъл Play и AppStore.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР