Институциите в Словения работят добре, но обществото е силно поляризирано,

...
Институциите в Словения работят добре, но обществото е силно поляризирано,
Коментари Харесай

Европарламентът от Словения: Институциите работят, но обществото е разделено

Институциите в Словения работят добре, само че обществото е мощно поляризирано, което е мотив за паника. Това съобщи ръководителят на непрекъснатата мониторингова група на комисията за цивилен свободи на Европейския парламент София инт` Велд след края на тридневната задача в Любляна в петък.

Визитата съответствува със словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което продължава до края на годината, а задачата на делегацията беше да види на място по какъв начин се съблюдават европейските полезности за господство на правото, независимост на медиите и по какъв начин се води битката с корупцията.

Групата приготвя общ отчет до парламентарната комисия за по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, от която е част, след серия визити в България, Словакия и Словения.

Повече за наблюденията на мониторинговата група в България вижте.

След диалози с представители на властта, неправителствения браншове и публицисти, евродепутатите намират, че натискът върху публицистите и публичните органи се усилва. Те показаха паника от бавенето на назначения на прокурори за Службата на европейския прокурор, която блокира работата й в Словения, както и на национални прокурори.

" Порази ни тона на обществения спор, който не е характерен за цивилизованите общества и води до увеличение на недоверието, до заплашване и тормоз ", сподели инт` Велт, добавяйки, че е нараснал и броят на правосъдни каузи, които се водят против публицисти и деятели.

Словения влезе в полезрението на европейските институции, откакто държавното управление на премиера Янез Янша понижи бюджета на държавната осведомителна организация STA с обвинявания за липса на обективизъм, което докара до неспособност медията да дава публични услуги, в това число прогнозата за времето. Въпросът беше решен едвам след интервенция на Европейската комисия, която категорично съобщи, че даването на обществени средства на публичната медия не нарушава европейските правила за разпределяне на държавна помощ.

Международни журналистически организации биха паника и за обидите и заканите, отправяни през " Туитър " от премиера Янша към сериозно настроени публицисти.

След като се срещна на място със обстановката инт` Велт разяснява, че " хората на власт имат специфична отговорност за тона на публичния спор, за увеличаване на доверието в институциите, а атактите против обособени човеци от страна на властта, постоянно са от позиция на силата ". " Климатът на съмнение е довел до там, че институциите не могат да робят дружно. Словения е една, само че популацията е разграничено в лагери и се получава разговор на глухи ", добави нидерландския евродепутат от " Обнови Европа ".

Според нея изострянето на публичния спор не е безобидно и може да докара до деградация на демокрацията, което е съображение наблюдението на Словения да продължи.

Запитана дали сериозните констатации на парламентарната делегация ще доведат до наказания за Словения, инт` Велт съобщи, че това не е задачата и изрази отчаяние, че Европейската комисия е " извънредно слаба в използването на европейското право ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР