Институциите ще се опитат да върнат в клас около 44

...
Институциите ще се опитат да върнат в клас около 44
Коментари Харесай

Институциите издирват 44 000 деца, за да ги върнат в училище

Институциите ще се опитат да върнат в клас към 44 000 деца, които са във възраст да вървят на учебно заведение, само че не го вършат. От тях към 19 000 към този момент са открити, адресите им са ясни, само че родителите не желаят децата им да се образоват.

За други към 25 000 няма данни къде се намират, с цел да бъдат посетени и да се направи опит да бъдат записани на учебно заведение. Техните адреси се търсят. Това изясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева в четвъртък.

За трета образователна година специфични екипи, в които влизат учители, служители на реда и обществени търсят деца, които са отпаднали от просветителната система. Целта е да се понижи техният дял. Преди две години незаписаните в учебно заведение деца бяха 206 000. От тях 40 000 са върнати в клас. Близо 90 000 са в чужбина, а сега се работи по записването на 15 000 – 17 000 деца. От тях към 8000 ще влязат в час за първи път. Сред тях има и младежи над 16 години, които в никакъв случай не са ходили на учебно заведение.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев задържането на към този момент върнатите в учебно заведение деца се оказва още по-трудна задача. Той уточни, че има много учебни заведения, в които постоянно в час влизат по-малко от половината възпитаници. Става въпрос най-вече за професионални гимназии и учебни заведения в ромските квартали. За задържането на учениците в тях ще се разчита на работа с родителите.

Отпада обаче концепцията учителите да търсят по домовете отсъстващи деца освен това в деня, в който не са се явили в час. Срещу това се оповестиха и много преподаватели. В такива случаи учителите ще би трябвало да схванат за какво детето е пропуснало учебното заведение или детската градина в съответния ден, само че не и да вървят в дома му и да го търсят там.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР