Институциите ще се опитат да върнат в клас около 44

Институциите ще се опитат да върнат в клас около 44 ...

Институциите издирват 44 000 деца, за да ги върнат в училище.


Институциите ще се опитат да върнат в клас около 44 000 деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят. От тях около 19 000 вече са открити, адресите им са ясни, но родителите не желаят децата им да се образоват.

За други около 25 000 няма данни къде се намират, за да бъдат посетени и да се направи опит да бъдат записани на училище. Техните адреси се издирват. Това обясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева в четвъртък.

За трета учебна година специални екипи, в които влизат учители, полицаи и социални издирват деца, които са отпаднали от образователната система. Целта е да се намали техният дял. Преди две години незаписаните в училище деца бяха 206 000. От тях 40 000 са върнати в клас. Близо 90 000 са в чужбина, а в момента се работи по записването на 15 000 – 17 000 деца. От тях около 8000 ще влязат в час за първи път. Сред тях има и младежи над 16 години, които никога не са ходили на училище.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев задържането на вече върнатите в училище деца се оказва още по-трудна задача. Той посочи, че има доста училища, в които редовно в час влизат по-малко от половината ученици. Става въпрос предимно за професионални гимназии и училища в ромските квартали. За задържането на учениците в тях ще се разчита на работа с родителите.

Отпада обаче идеята учителите да издирват по домовете отсъстващи деца при това в деня, в който не са се явили в час. Срещу това се обявиха и доста преподаватели. В такива случаи учителите ще трябва да разберат защо детето е пропуснало училището или детската градина в съответния ден, но не и да ходят в дома му и да го издирват там.

Източник: mediapool.bg