Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия

...
Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия
Коментари Харесай

14 страни обединяват усилия в опазването на застрашения египетски лешояд

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка потвърждават, че политически граници не съществуват, когато е належащо да се избави от изгубване един международно заплашен тип – египетският лешояд.

Всички те сплотяват напъните си в новия трансграничен план „ Опазване на египетския лешояд по миграционния му път “ (LIFE16 NAT/BG/000874) с малко име „ Нова вяра за египетския лешояд “, който започва през юли 2017 година с финансовата поддръжка на стратегия LIFE на Европейски Съюз.

Египетският лешояд е международно заплашен тип, чиято популация на Балканите единствено за последните 30 години е намаляла с повече от 80%, като сега наброява едвам 70 двойки. Причините за този спад могат да бъдат открити освен в гнездовите територии на типа, само че и по миграционния му път. Египетският лешояд е единственият отдалечен мигрант измежду лешоядите в Европа, като всяка година изминава повече от 8 000 км до зимните си квартири в Африка и назад.

Проектът цели опазването на най-източната популация на египетския лешояд в Европа, посредством използване на незабавни природозащитни ограничения за елиминиране на най-сериозните известни закани за типа в гнездовите му територии и по пътя на миграция.

Проектът се основава и надгражда дейностите, подхванати сред 2011 и 2016 година по време на LIFE плана „ Помощ за египетския лешояд “. Целите на плана са в сходство с най-актуалния стратегически документ за запазване на типа: Планът за запазване на Балканската и Централноазиатската популации на египетския лешояд по пътя им на миграция (EVFAP), който е основен съставен елемент от Многовидовия проект за запазване на лешоядите в Африка и Евразия (Vulture MsAP).

Основните старания по плана " Нова вяра за египетския лешояд " ще бъдат ориентирани към реализирането на два основни съставния елемент: (1) реализиране на непрекъснато повишаване на популацията на типа в гнездовите му територии на Балканите; и (2) възстановяване на изискванията за запазване на типа по продължение на миграционния му път и в местата за зимуване, посредством минимизиране загубата на мигриращи птици, изключително на възрастни човеци.

Балканският районен съставен елемент на плана (България, Гърция, Албания, Македония) включва: основаване на зони за лешояди без токсини и с съществуване на задоволително и безвредна храна и развиване на потенциала и инфраструктурата за осъществяване на стратегия за възобновяване на популацията в близко бъдеще.

Проектът ще работи интензивно с националните институции, с цел да обезпечи съществуването на подобаваща правна отбрана и ефикасното й използване. Местните управляващи в селските обитаеми места ще бъдат насърчавани да основават следени локални екарисажи за боклуци с скотски генезис на основни места, предлагащи безвредна храна за лешоядите.

Незаконното потребление на отровни примамки към момента е проблем за всички балкански страни - планът има за цел да възпроизведе сполучливите действия, които към този момент се извършват в Гърция, с цел да се увеличи осведомеността измежду институциите, заинтригуваните страни и засегнатите лица за основаване на балканска мрежа за битка с отровите.

За да се предотврати инцидентното отравяне на птици, планът ще се бори против несъразмерната приложимост на рискови селскостопански химикали (например посредством понижаване на селскостопанските дотации за нарушителите) и на токсични ветеринарни медикаменти (например възбрана на ветеринарното потребление на диклофенак и поощряване потреблението на алтернативи).

Компонентът на плана, отнасящ се за пътя на миграция на египетския лешояд, има за цел предприемането на незабавни дейности, препоръчани в EVFAP, за справяне със заканите за типа.

За страдание, в огромна част от страните в Близкия изток (Египет, Ливан и Сирия) и някои африкански страни (Чад, Етиопия, Нигер, Нигерия и Судан) съществуват военни спорове. Затова тактиката на плана е да обезпечи трансфер на опит и да построи потенциал в тези територии, които са задоволително безвредни за това, и да работи с най-стабилните локални организации (правителствени или неправителствени).

Основните цели са: намаление на смъртността на египетски лешояди, породена от токови удари в главните места за отмора на типа в Етиопия; намиране на други възможности при потреблението на стрихнин или други токсини в битката против бяса, изключително в основни места със скупчване на лешояди в Етиопия и Чад; развиване на локален потенциал за битка с използването на птици в локални „ вълшебен “ церемонии и ритуали (Нигерия); развиване на локален потенциал за битка с противозаконното ликвидиране и трафик на птици (Близкият изток).

Проектът планува две огромни осведомителни акции за повишение на осведомеността за типа и за заканите, които го заплашват – от отравяне, бракониерство, до конфликт с вятърни турбини и токови удари. Кампанията „ Километър за египетския лешояд “ ще съпостави миграционното пътешестване на типа със маратонско съревнование. И двете съставляват предизвикателство за силата и издръжливостта и срещат трудности по пътя си.

По време на втората акция – „ Полети с лешояда “, ще бъдат основани големи фрески в някои от най-големите летища, попадащи на пътя на миграция на типа, които ще „ описват “ за главните закани, които египетския лешояд среща по време на дългия си полет.

Продължителността на плана е 5,5 години (1 юли 2017 - 31 декември 2022). Координиращ бенефициент е Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Асоциирани бенефициенти са Гръцко орнитологично дружество/ BirdLife Гърция, WWF Гърция, Кралско сдружение за отбрана на птиците (RSPB), Асоциация Природа / BirdLife Турция (DD), BirdLifе за Близкия Изток, BirdLife Африка, Орнитологичния проучвателен институт „ А. П. Левентис ” (APLORI), Меморандума за мигриращите хищни птици в Африка и Евразия (CMS/RaptorsMoU), Зелени Балкани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР