Институции и концесионери игнорират откритите от Сметната палата нарушения, не

...
Институции и концесионери игнорират откритите от Сметната палата нарушения, не
Коментари Харесай

Институции игнорират Сметната палата: само 66% от препоръките ѝ през 2018 г. са изпълнени

Институции и концесионери пренебрегват откритите от Сметната палата нарушавания, не ги поправят и провокират нови и нови инспекции. Рекордьор в това отношение е концесионерът на находище " Челопеч " със златно-медно-пиритни руди " Дънди Прешъс Металс Челопеч ". Дружеството със притежател, регистриран в Холандия, и представители Илия Борисов Гърков и Ричард Алън Хаус (Канада) е основал даже казус в работата на Палатата.

Когато някой не извърши рекомендациите в неин отчет или осъществяването е отчасти, тя дава отговор с повторна и последващи инспекции. В случая с " Дънди " те са не една или две. Извърши се трета подред инспекция за осъществяване на рекомендациите към отчета след одита на контракта за даване на концесията за подземни благосъстояния за интервала януари 2011 - декември 2013 година, оповестяват от СП в прессъобщение през днешния ден. А при приемането на резултатите от тази трета инспекция е решено осъществяването на четвърта, повода за което е рекомендация в развой на осъществяване, обвързвана с създаването на финансово стопански разбор на концесията и предприемане на дейности за реализиране на стопански баланс сред изгодите и рисковете за страната и концесионера.

През 2018 година впечатляващ % от рекомендациите на Палатата не са или са отчасти изпълнени: 34%. Случаите с повторни инспекции са 7.

От 579 рекомендации м. година 381 са изпълнени, 57 не са, 62 са отчасти изпълнени, а 72 са в развой на осъществяване. Проверките за осъществяването са общо 43, демонстрира анализ за 2018 година Той, въпреки всичко, демонстрира позитивна наклонност: изпълнените рекомендации са с 6% повече спрямо 2017 година Има понижение с 4%на неизпълнените рекомендации за същия интервал.

Близо 1/2 от неизпълнените рекомендации са след одити на сходство при финансовото ръководство. Най-много от тях са свързани с приемането на нови или с промени/актуализация на вътрешни актове, в това число актове, одобрявани от общинските препоръки. Не са изпълнени рекомендации за възстановяване на ръководството на бюджета, най-много на приходите, за ръководство на парцели, за отдаване чартърен, за ръководство на осъществяването на контракти, за оценката на риска и за публичните поръчки.

При одитите на осъществяването най-вече са неизпълнените рекомендации, свързани с актуализиране на вътрешни актове или регламентиране на ред за осъществяване на избрани действия посредством приемане на нови вътрешни актове. Не се извършват и рекомендации, които изискват взаимни старания на повече от една институция, както и свързани с приемане на количествени и други знаци за премерване на осъществяването. Проблемни за осъществяване са и рекомендациите, при които би трябвало да се закриват структури или уточняват функционалности и обвързваните със основаването на механизъм за събиране и периодически разбор на информация . В единични случаи не се извършват рекомендации за привеждане на действия в сходство с делегирани пълномощия, обвързване на финансирането с качеството на услугата или когато се постанова държавна поддръжка или гаранция за обезпечаване на средства.

При характерните одити не са изпълнени рекомендации, свързани с промени, допълнения или създаване на вътрешни актове и нужда от взаимни дейности на повече от една институция.

За неизпълнените или отчасти изпълнените рекомендации СП уведомява Народното събрание, Министерския съвет или общинския съвет за предприемане на дейности за осъществяването им. Във връзка с това, отчетите от общо 20 инспекции са изпратени на Народно събрание (един доклад), на Министерския съвет (10 доклада), на министъра на образованието и науката (един доклад) и по един в общините София, Бяла, Димово, Завет, Златарица, Медковец, Попово и Търговище.

През 2018 година, както и в предходните две години, липсва интензивност от страна на сезираните органи за предприемане на спомагателни дейности за осъществяване на рекомендациите от тяхна страна. Сезираните органи не са уведомявали Сметната палата за подхванатите от тях дейности за осъществяването на рекомендациите, като единствено в един случай е получена информация за в допълнение подхванати дейности.

През 2018 година са взети 7 решения за повторни инспекции за осъществяване на рекомендациите, осъществени са 2 от тях - за одита на осъществяване „ Професионално обучение за претовареност “ за интервала от 01.01.2012 година до 31.12.2014 година, и за одита „ Изпълнение на Националната тактика за научни проучвания “ за интервала от 01.08.2011 година до 31.12.2014 година в Министерството на образованието и науката, Фонд „ Научни проучвания “ и Българската академия на науките. През януари 2019 са осъществени още 2 повторни инспекции - за рекомендациите при одита „ Принос на Хоризонт 2020 за реализиране на задачите на НПР България 2020 и националните стратегически документи “ за интервала от 01.01.2013 година до 31.12.2015 година, и при одита на „ Летище София “ ЕАД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР