Институтът за редки болести присъди 33 отличия за цялостен принос

...
Институтът за редки болести присъди 33 отличия за цялостен принос
Коментари Харесай

Институтът за редки болести връчи отличия за цялостен принос

Институтът за редки заболявания присъди 33 оценки за повсеместен принос в диагностиката и лекуването на редките болести у нас. Награждаването се организира в границите на Десетата национална конференция за редки заболявания и медикаменти сираци и съответства с отбелязването на 15-годишнината от основаването на едноименния Информационен център за редки заболявания и медикаменти сираци. Юбилейната конференция събра повече от 200 участници от България и чужбина. Отличията за повсеместен принос бяха присъдени на лекари, пациенти, институции и организации, разпределени в шест категории:

В категория „ Утвърждаване на пациентските организации на хора с редки заболявания в България " са отличени Националният алианс на хора с редки заболявания (НАХРБ) в лицето на Владимир Томов, дружно с четирима пациенти - Димитър Петров, Боян Боянов, Кристиян Димитров, Мария Ермакова.
В категория „ Лидерство при създаване и осъществяване на политики за редки заболявания " почетен плакет получават Парламентарната комисия по опазване на здравето към 44-то Народно заседание, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната организация по медикаментите, Националната здравноосигурителна каса и Национален център по публично здраве и разбори.

Отличени в категорията „ Развитие на интернационалното съдействие в региона на редките заболявания " са доктор Стивън Грофт (САЩ), доктор Доминика Тарушо и доктор Ерика Дайна (Италия), доктор Едмънд Джесъп (Великобритания), проф. Угур Озбек (Турция) и проф. Мануел Посада (Испания).
За „ Насърчаване на научните проучвания в региона на редките заболявания " са отличени Българското сдружение по генетика и геномика на индивида, Българското здравно съдружие по хематология, Българска асоциация по клинична имунология, Българското хирургично сдружение, Българско сдружение по ревматология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Отличия на изявени лекари и медицински експерти в категорията за „ Издигане на медицинските грижи за редки заболявания в България на европейско равнище " се присъждат на Доц. Валерия Калева - Експертен център по коагулопатии и редки анемии, УМБАЛ „ Св. Марина " (Варна); Проф. Виолета Йотова - Експертен център по редки ендокринни заболявания, УМБАЛ „ Св. Марина " (Варна); Доц. Гергана Петрова - Експертен център по муковисцидоза, УМБАЛ „ Александровска " (София); Проф. Емил Паскалев - Експертен център по болест на Фабри, УМБАЛ „ Александровска " (София); проф. Ива Стоева - СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев " (София); Проф. Ивайло Търнев - Експертен център по генетични, неврологични и метаболитни болести, УМБАЛ „ Александровска " (София); Акад. Иван Миланов - Експертен център по дистонии, МБАЛНП „ Св. Наум " (София); Проф. Людмила Матева - Експертен център по наследствени метаболитни болести на черния дроб, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " (София); Проф. Радка Тинчева - Експертен център по редки болести в педиатрията, СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев " (София); Проф. Сабина Захариева - Експертен център по редки ендокринни случаи, УСБАЛЕ „ Акад. Иван Пенчев " (София); Проф. Тошко Лисичков - Експертен център по коагулопатии и вродени анемии, СБАЛХЗ (София).
Асоциацията на студентите-медици в Пловдив получи отличие за „ Активно присъединяване в осведомителни и просветителни акции в региона на редките заболявания ".
Асоциацията на студентите-медици в Пловдив получи отличие за „ Активно присъединяване в осведомителни и просветителни акции в региона на редките заболявания ".

Институтът за редки заболявания е основан като план на Българската Асоциация за Промоция на Образование и Наука (БАПОН). Информационният център за редки заболявания и медикаменти сираци е учреден през 2004 година в Пловдив и е първият и уникален в Източна Европа, сплотяващ пациенти, организации и специалисти в региона на редките заболявания. За повече информация: www.raredis.org

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР