Институтът за пазарна икономика предлага държавата да преустанови мярката за

...
Институтът за пазарна икономика предлага държавата да преустанови мярката за
Коментари Харесай

ИПИ предлага спиране на мярката 60/40 и пренасочването ѝ в помощ на бежанци от Украйна

Институтът за пазарна стопанска система предлага страната да прекрати мярката за опазване на заетостта 60/40 и средствата да се насочат за поддръжка на бягащите от войната украински жители. В разбор икономистът Петър Ганев показва, че това са 300 милиона лв. в бюджета на Националния застрахователен институт, които са задоволителни, с цел да финансират поддръжка на евентуално огромен брой идващи у нас бежанци.
 
От Института за пазарна стопанска система оферират поддръжката за бежанците да бъде в две посоки  – първата е обезпечаване на съответни условия за настаняване и втората – бързото споразумяване на статут и приемане на работа. В разбора си Петър Ганев отбелязва, че у нас са нужна по-бързи административни процедури и финансиране. Той показва, че в другите страни е видно, че огромна част от украинците влизат като стопански мигранти, а не със статут на бежанци, като дава образец с Полша, където това се показва като най-простото и работещо решение за бягащите от войната украинци.

Затова от Института за пазарна стопанска система обръщат внимание, че е значимо оптимално облекчение и ускорение на всички процедури, с цел да може емигрант да си потърси работа „ на ярко “, да отвори банкова сметка и да има достъп до опазване на здравето и обучение. 

От Института за пазарна стопанска система към този момент повече от година показват мнение, че е време за завършек на мярката 60/40, с аргумента, че изкуственото опазване на заетостта в браншове или предприятия, ударени тежко от „ класическа “ рецесия, може да бъде доста рисково. 

Предложението остатъкът по мярката да бъде пренасочен към бежанците се поддържа и с претекста, че Национален осигурителен институт има нужната мрежа и потенциал да работи оптимално дейно и да избегне затъване в административни процедури. Според икономистите мярката 60/40 така и така от дълго време е изгубила своя смисъл и е пред преустановяване в средата на годината, и е по-добре да се трансформира още в този момент и ресурсът да се насочи там, където има справедлива потребност.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР