Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи алтернативен бюджет за по-високи

...
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи алтернативен бюджет за по-високи
Коментари Харесай

Бюджетът на ИПИ за 2020 г.: Премахване на данъци и по-малко чиновници

Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) показа различен бюджет за по-високи приходи (2020 г.).

Главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов стартира разбора на оферти от държавното управление бюджет за идната година.

По думите му показаният бюджет няма никаква основна смяна с предходни години и икономическата конюнктура сега.

" Извлекли са един тренд от това, което се случва сега: най-малък растеж на вложения поради еврофондовете, най-малък растеж на износа, ниска инфлация и безработица - таванът на заетостта е реализиран, без основна смяна в непознатите вложения ", изясни той.

Но добави, че има съображение да се мисли, че такава " прогноза е спорна ".

Това е, тъй като Европейска комисия и МВФ са понижили прогнозите си за растежа - не всичко се развива добре в международната и европейската стопанска система и това ще се отрази и на България.

По думите му идват недобри времена. Спадът към този момент се вижда в европейските страни, Италия към този момент е в застоялост.

Влошаването на външната среда, и изключително в най-големите търговски сътрудници на България, може да докара до стесняване на износа, ограничение на капиталовата интензивност и редуциране на работните места. А това ще забави растежа на приходите и потреблението и на доверието на семействата.

Петър Ганев, старши специалист, предлага два целта за бюджет 2020 година - успеваемост на разноските и нарастване на частните вложения в обществени услуги:

- Спиране на отрицателните трендове за увеличение на налози и осигуровки и действителни стъпки за понижаване на данъчно-осигурителното задължение, унищожаване на някои налози, да вземем за пример облагане на дивидентите, лихвите и застрахователните премии;

- Увеличаване на заплатите в обществения бранш и съществено преструктуриране на администрацията;

- Намаляване на пенсионни осигуровки и прекачване на здравните осигуровки към частни сдружения, с цел да се разбие монополът на НЗОК. В прогнозния бюджет няма промяна, нито проект за реформа;

- Свиване на преразпределението през бюджета, ограничения за финансова децентрализация и обмисляне на остатък, който да направи бюджета по-прозрачен;

Според Петър Ганев се внася " един бюджет, а се води различен спор " - за болничните и втората пенсия по какъв начин ще се изплаща - и двете тематики не ги написа в бюджета.

Експертът е безапелационен, че държавното управление внася нещо - " копи пейст, успиващо външните анализатори ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР