Институтът за пазарна икономика /ИПИ/ и тази годна изготви алтернативен

...
Институтът за пазарна икономика /ИПИ/ и тази годна изготви алтернативен
Коментари Харесай

ИПИ изготви алтернативен на Министерството на финансите държавен бюджет

Институтът за пазарна стопанска система /ИПИ/ и тази годна изготви различен на Министерството на финансите държавен бюджет, който показа пред публицисти през днешния ден.

Експертите на ИПИ оферират прекъсване на трендовете за увеличение на налози и осигуровки и унищожаване на някои налози, да вземем за пример облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните награди.

В неправителствената организация поддържат увеличението на заплатите в обществения бранш, в това число заплатите на педагогическия личен състав, само че желаят и съществено преструктуриране на администрацията. От ИПИ оферират още понижаване на пенсионните осигуровки с 2 процентни пункта и прекачване на 2 процентни пункта от здравните осигуровки към частни сдружения, с цел да се разбие монопола на НЗОК.

Над 4,7 милиарда лева в бюджета на НЗОК за 2020 година

Преразпределението в различния бюджет на ИПИ е малко над 34 % от Брутният вътрешен продукт, като се възнамерява и остатък в размер на 1549,8 млн. лева или 1.2 на 100 от упования Брутният вътрешен продукт през идната година.

Алтернативният бюджет на ИПИ залага действителни ограничения за финансова децентрализация, като преотстъпва една пета от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лева, които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на приходите на българските жители, споделиха пред публицисти специалистите на неправителствената организация.

Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за 2020 година

В допълнение към това са направени някои промени в изравнителната дотация и дотацията за финансови разноски, като последните са ориентирани към дребните общини за сметка на огромните регионални центрове. Така общините ще имат повече личен запас, а държавните прехвърляния ще могат да бъдат ориентирани към по-малките и небогати общини и да реализират по-сериозен кохезионен резултат, показаха от ИПИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР