Институтът за пътна безопасност поиска незабавно уволнение за шефа на

...
Институтът за пътна безопасност поиска незабавно уволнение за шефа на
Коментари Харесай

ИПБ: Гора расте по АМ “Струма”. Стърчат мантинели, пълно е с неравности

Институтът за пътна сигурност изиска неотложно уволняване за шефа на АПИ

Експерти на Института за пътна сигурност установяваха, че по Автомагистрала „ Струма “ от гр. Перник до гр. Благоевград има повече от 60 сектора с повредени и рисково стърчащи мантинели. Липсата на поддръжка е дотам, че на избрани места изкривените мантинели са обхванати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. Констатирани са голям брой рискови неравности по автомагистралата, които съставляват непосредствена заплаха за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи. Най-голямото безумство е, че по автомагистралата е израснала гъста гора, която заема съвсем 12 километра по трасето. Наклонени знаци и неприятна маркировка са допълващи белези, доказващи неналичието на даже обикновено поддържане на Автомагистрала „ Струма “.

Въпреки уверенията на вашия предходник Гроздан Караджов, че поддръжката е обезпечена до края на месец септември е видно, че потреблението на Автомагистрала „ Струма “ е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи, пишат от Института.

До този миг са разплатени десетки милиони лв. за поддръжката на автомагистралите в България. Това значи, че са налице съществени злоупотреби от страна на АПИ. Отговорността се носи от ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Тодор Василев, който бе назначен от някогашния районен министър Гроздан Караджов. Той носи и директна отговорност за правене на заданията, по които пътноподдържащите компании правят поддръжката на републиканската пътна мрежа и носи цялостната отговорност за осъществяване на контрола за положението на същата.

Проверки и на останалите автомагистрали демонстрират сходни проблеми, това ни дава съображение да се обърнем и към основния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва положението на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност. Според нас ръководителя на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива виновни длъжности, защото с безотговорното си държание води до повишение броя на жертвите по пътищата на България.

Институтът за пътна сигурност упорства ръководителя на АПИ Тодор Василев да бъде освободен и на негово място да се назначи потвърден експерт, който няма обвързаности със пътно строителните компании.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР