Институтът за пътна безопасност (ИПИ) започва инспекция по основни пътища

...
Институтът за пътна безопасност (ИПИ) започва инспекция по основни пътища
Коментари Харесай

След празниците започва независима проверка на основни пътища в страната

Институтът за пътна сигурност (ИПИ) стартира ревизия по съществени пътища в страната. Те започват незабавно след празниците – на 7 май. Проверките ще бъдат осъществявани от екип доброволци, които имат нужната подготовка и обучение.

Одитът на ИПИ ще бъде осъществен на три типа пътища – една автомагистрала, на един първокачествен път и един общински път. Чуждестранни сътрудници на организацията ще оказват помощ с техника и образование.

Новината идва, откакто преди дни от неправителствената организация желаеха одит на всеки километър на пътната мрежа в България. Повод са зачестилите произшествия в последния месец и изключително разкритията около злополуката край Своге, при която починаха 20 души, а към този момент 7 души са с обвинявания от прокуратурата.

Експерти на Института са взели участие и в огледа на сектора, където катастрофира водача на ДОСТ Лютви Местан. При случая почина 6 – месечно бебе, а родителите и братчето му бяха тежко ранени. След огледа, специалисти от Института за пътна сигурност са разкрили повече от 30 нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Очаква се от неправителствената организация да оповестят резултатите от инспекцията на мястото на злополуката идната седмица.

Обобщените данни за пътищата в страната на Института по пътна сигурност в България са, че по-голямата част от поставените изкуствени неравности са противозаконни и не дават отговор на нормативните условия. Експертите споделят, че едвам 150 километра от цялата републиканска пътна мрежа могат да бъдат избрани като безвредни. Освен това, все още под 5% от общините имат настоящ проект за организация на придвижването и поддържане на пътищата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР