Институтът за пътна безопасност (ИПБ) излезе с остра критика към

...
Институтът за пътна безопасност (ИПБ) излезе с остра критика към
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност критикува АПИ, че не връща авансите в „Автомагистрали“

Институтът за пътна сигурност (ИПБ) излезе с остра рецензия към Агенция „ Пътна инфраструктура “, че не подхваща дейности, с цел да се върнат задатъците, раздадени от държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД.
„ След като специалистите на Института за пътна сигурност се срещнаха с одитния отчета на Сметната палата по отношение на активността на „ Автомагистрали “ ЕАД и конференцията на министъра на районното развиване и благоустройство госпожа Виолета Комитова останахме в неразбиране, че министърът не разгласи, че АПИ ще си върне задатъците и ще пристъпи към преустановяване на договорите “, сочат в обществено послание от ИПБ.
От Института напомнят на министър Комитова, че на стр. 8 от отчета се показва следното:
„............ за подсилване на обекти от РПМ, към 31.12.2020 година от „ Автомагистрала “ ЕАД са подписани 129 контракта с външни реализатори и контрагенти, чиято обща стойност възлиза на 411 666 288 лева без Данък добавена стойност  Към края на одитирания интервал по договорите са осъществени предплатени заплащания в общ размер на 180 790 372 лева с Данък добавена стойност. От външните компании реализатори, с най-голяма стойност на подписаните контракти са: „ Автомагистрали Хемус “ АД - 123 204 300 лева без ДДС; „ Джамбо 33 “ ООД - 103 778 777 лева без ДДС; „ ДЛВ “ ЕООД - 61 210 700 лева без Данък добавена стойност “.
 Служебният районен министър смени цялото управление на Автомагистрали Служебният районен министър смени цялото управление на " Автомагистрали "
Служебният министър на районното развиване Виолета Комитова е освободила досегашното управление на " Автомагистрали " ЕАД и назначава...
И още:
„..В същото време, с предплатено предоставените финансови средства в забележителен размер (180 790 хиляди лева с ДДС) на трети лица, на същите е дадена опция да разполагат за неустановен интервал от време с огромен обществен финансов запас, без да има каквото и да е насрещно осъществяване на СМР (с изключение на междинно осъществяване по един обект). Авансови суми са предоставяни даже и за обекти, за които към края на одитирания интервал няма получени задачи за планиране от възложителя АПИ. Към края на одитирания интервал от избраните за подсилване 84 бр. обекти няма нито един дефинитивно приключен обект, което не дава отговор на публичните потребности “.
Според Института непредприемането на дейности за преустановяване на договорите и връщането на задатъците значи, че декларираните планове за бистрота и успеваемост на разходването на обществени запаси от Президента на България Румен Радев не се извършват от назначеното от него служебно държавно управление.
А специалистите на ИПБ имат подготвеност да спомагат за преустановяване на договорите и връщане на задатъците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР