Институтът за медийни изследвания Пойнтър“ стартира 2-годишен проект по медийна

...
Институтът за медийни изследвания Пойнтър“ стартира 2-годишен проект по медийна
Коментари Харесай

Откриване на невярна информация: У нас стартира проект за дигитална медийна грамотност

Институтът за медийни проучвания „ Пойнтър “ започва 2-годишен план по медийна просветеност в България. Той бе определен от Държавния департамент на Съединени американски щати след конкурс.

Сумата от близо 900 000 $ безплатна помощ от Държавния департамент ще оказват помощ на българското общество да придобие умения за разкриване на погрешна информация и дезинформация и да взе участие в осведомителна екосистема по безвреден, виновен и по-внимателен метод.

Само 19% от работната мощ у нас покриват изискваното равнище за компютърна подготвеност

Българските сътрудници на института „ Пойнтър “ са фондация „ Заедно в час “, Mediapool.bg и Американският университет у нас, а програмата ще ангажира младежи, възрастни, преподаватели и труднодостъпни групи. Възползвайки се от уроците, извлечени от MediaWise, институтът създаде плана, като употребява редица способи, основани на доказателства, които са били проучени от университетски среди по целия свят.

Всеки един от методите са имали позитивно влияние върху способността на участниците да разграничат истината от подправените заглавия след придобиване или рационализиране на медийна си просветеност. Проучванията са извършени в Испания, Бразилия и Съединените щати.

Снимка: iStock

Дигитален инструментариум на MediaWise Bulgaria

Той ще служи като ресурсен център с районно използвани просветителни материали, предопределени да оказват помощ за възстановяване на медийната просветеност. Учебни материали, проекти на уроци, изявления, видеоклипове и други запаси, създадени като част програмата, ще бъдат разполагаем гратис в наличния набор от принадлежности.

Беше показана рубриката на bTV и предаването „ 120 минути “ против дезиформацията – „ Проверка на обстоятелствата “

Програма за репортери в кампуса

Студентите от Американския университет ще водят поредност от семинари – онлайн и онлайн, в които те ще образоват своите връстници по какъв начин да разпознават и ревизират бързо разпространяващо се наличие, на което се натъкват.

Студентите също по този начин ще посетят още 20 университета и гимназии в цялата страна, където ще проведат общо 60 работни срещи. Няколко от кореспондентите също по този начин ще произведат видеоклип за „ майсторски клас “, който ще заключи главните преподавани концепции за медийна просветеност по време на семинарите.

Снимка: iStock

Тийнейджърска мрежа за инспекция на обстоятелства

Ще бъде основана Тийнейджърска мрежа за инспекция на обстоятелствата, която ще събере 15 младежи в цифров нюзрум. „ Заедно в час “ ще избере младежите в границите на спортен развой и ще работи интензивно с тях, с цел да ги нарежда като „ инфлуенсъри “ за медийна просветеност.

Тийнейджърите ще се усъвършенстват в правенето на репортажи и ще получават умения за писане и редактиране, като създават къси видеоклипове. В тях те ще опровергават известни изказвания, които срещат в обществените мрежи, и ще дават препоръки за медийна просветеност на своите връстници.

Образователни проекти с уроци за учители

Те ще бъдат съгласувани с българските просветителни стандарти, с цел да могат да бъдат включени в образователните стратегии. Ще бъдат формирани, като се употребяват видеата, основани от Тийнейджърската мрежа за инспекция на обстоятелства и ще включват оферти по какъв начин да се вкарат настоящи и съответстващи тематики в образователните стратегии.

Целта на плана е да помогне на младото потомство да разпознава подправените вести

Присъствени семинари

Ще има присъствени семинари на разнообразни местоположения в страната. Репортери ще изясняват смисъла на журналистическата нравственос, което включва уговорката към партийна самостоятелност, бистрота и посвещение в работа на обществото, ще изясняват по какъв начин се реализират подборът на новините и процесът по потвърждаването на истинността на обстоятелствата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР