Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ/ на БАН организира

...
Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ/ на БАН организира
Коментари Харесай

Международен ден на авиацията и космонавтиката: 45 години от полета на първия български космонавт

Институтът за галактически проучвания и технологии /ИКИТ/ на Българска академия на науките провежда през днешния ден Ден на отворените порти във връзка Международния ден на авиацията и космонавтиката . Директорът проф. Георги Желев приветства учените и гостите и напомни триумфите на България като галактическа страна. За това осведомиха от Българската академия на науките /БАН/.

През 2024 година означаваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов .

„ България към този момент е част от програмата на НАСА „ Артемида “, която най-вероятно ще се трансформира в трамплин за полет до Марс “, сподели проф. Желев и добави, че присъединяване на страната ни би могло да обезпечи полет на трети български космонавт .

„ Учени на ИКИТ работят по доста планове в разнообразни области “ , сподели още шефът на института. Резултатите от научните разработки бяха показани от научния секретар проф. Деница Борисова. Учени от института вземат участие с инсталация за премерване на слънчевата и галактическа радиация в опити на Международната галактическа станция и плана “ЕкзоМарс ”.

„ Съвместно с Европейската галактическа организация се създава план за галактическа оранжерия СВЕТ, чиято цел е развъждането на растения за космонавтите, които ще се включат в дългия полет до Марс “, сподели проф. Борисова. Тя напомни и приноса на ИКИТ в помощ на българското земеделие с разработки за премахване на бурени и отдалечено проучване на посевите.

Програмата на Деня на отворените порти в Института за галактически проучвания и технологии продължи с посещаване на лаборатории и демонстрации на дронове и стационарния образователен тренажор.

Космически туризъм: Нова епоха в проучването на космоса или глезотия за богатите?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР