Институтът за икономически изследвания към БАН разпространи обширен анализ за

...
Институтът за икономически изследвания към БАН разпространи обширен анализ за
Коментари Харесай

Какво ни чака: БАН разпространи 3 тежки актуализирани сценария за развитието и изхода от кризата заради К-19

Институтът за стопански проучвания към Българска академия на науките популяризира просторен разбор за макроикономическите последствия от битката с COVID-19. Първоначалните експресни оценки, заключения и прогнози към 12.04.2020 година, за които БЛИЦ към този момент писа, в този момент са в осъвременен вид към 14 април.

Ето какво се показва в разбора:

Трябва да се признае, че насъбраният до момента опит за справяне с сходни обстановки се отнася най-вече до едва развити стопански системи, които са били изложени на шокове от естествени катаклизми, довели до шокове върху предлагането.

Парадоксално е, само че най-силно засегнатите страни сега са най-вече огромни и високоразвити стопански системи с добре функционираща здравна система. Въпреки многочислените изявления и всевъзможни отзиви от редица специалисти, на този стадий не може сигурно да се реши нито тежестта, нито продължителността на настъпващата криза.

Ясно е, че всичко ще зависи от триумфа на реакцията на здравната политика, ориентирана към задържане на броя на инфектираните и на умрелите лица (вкл. на тези в трудоспособна възраст) на колкото може по-ниско равнище, за колкото може по-дълго време.

Това ще разреши на здравната система да реализира триумф във връзка с идентифициране и ограничение на разпространяването на вируса, лекуване на болните и усилване на имунитета и в последна сметка да избави колкото може повече човешки живота.

В същото време, до момента в който чакаме някакъв по-осезаем прогрес в здравното измерение на рецесията, страхът и несигурността се задълбочат, а неподходящите последствия за финансовата непоклатимост и вероятностите за икономическо възобновяване стават все по-мрачни.

Изброените условия вършат напъните за сформиране на достоверна прогноза непостижими. Неяснотите във връзка с времетраенето на рестриктивните мерки, както и неналичието на опит при оценката на въздействието на подобен тип шокове, ни принуждава да разработим три разнообразни сюжета, основаващи се на три разнообразни допускания за развиването на пандемията в кратковременен проект.

Прогнозата е единствено до края на актуалната година. Натрупване на повече данни (особено за второто тримесечие) ще разреши да се конкретизира прогнозата за 2020 година, което ще даде опция и за сформиране на по-дългосрочна макрорамка.

При съставянето на другите сюжети са употребени изводите от създаването на (Eichenbaum, et al., March 2020), която се основава на каноничния модел SIR (susceptible (S), infected (I), and resistant (R)), препоръчан от (Kermack & McKendrick, 1927).

Според този сюжет, към 60% от популацията в последна сметка ще бъдат инфектирани, което ще обезпечи основаването на така наречен „ публичен имунитет “, в резултат на което болестта ще бъде прекъсната.

Различните сюжети в прогнозата се основават на продължителността на този развой. Колкото по-активни са ограниченията за задържане на разпространяването на болестта, толкоз по-дълго се отсрочва във времето достигането на публичния имунитет и толкоз по-дълбока е рецесията, само че не се претрупва здравната система и има по-малко смъртни случаи.

Обратно, колкото по-бързо се доближава публичния имунитет, толкоз по-кратка ще е рецесията, само че за сметка на огромен брой умряли и смутена здравна система, която по всяка възможност няма да може да се оправя в цялостен размер с останалите болести, заради което смъртните случаи няма да бъдат лимитирани единствено до тези, дължащи се на ковид.

Очевидно този сюжет не е публично допустим и би трябвало да се отхвърли без значение от по-тежките стопански, а евентуално и обществени проблеми. На тях би трябвало да се противодейства с подобаващ стопански пакет.

Четете подробния разбор и трите сюжета за развиването и изхода на рецесията у нас поради ковид ТУК

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР