Институтът работи с 5 университета в Европа и 3 в

...
Институтът работи с 5 университета в Европа и 3 в
Коментари Харесай

Роботи обслужват инвалиди и учат деца с проблеми в развитието

Институтът работи с 5 университета в Европа и 3 в Япония, Мароко и Чили. Създават прототипи, които да се грижат за хората

Роботът AnRI1 (идва от абревиатурата на anthropomorphic robot with intelligence) дава отговор на телефонни позвънявания, изважда храни и питиета от хладилника, включва и изключва аудио- и видеосистеми, в избран час дава медикаментите на заболели и инвалиди. В робота има доста датчици, антропоморфен манипулатор с висока акуратност, камера.

Роботът AnRI2 пък е предопределен да бъде преподавател на деца с увреждания като аутисти да вземем за пример. Те одобряват робота като нещо близо до тях, преодолява се бариерата, която биха имали с човек, и децата по-лесно възприемат информацията. Този робот може да репродуцира както съответни уроци, по този начин и да прави физиономии посредством емотикони.

Роботите се движат по безвредна траектория.

“Институтът по роботика към Българска академия на науките създава серия от сервизни роботи като хардуер и програмен продукт, от максимален до минимален размер. Те са предопределени да обслужват хора в неравностойно състояние. Започнахме с роботи, които пробно приложихме при обслужване на хора в инвалидни колички, които не могат да провеждат средата, в която живеят ”, описа проф. Роман Захариев.

Малките роботи пък са с висока просветеност, само че наподобяват играчки, с които децата са привикнали. “Училището на бъдещето е адаптивно към всеки възпитаник със характерните му особености. Развитието на децата не е права, а комплицирана крива, в която има както върхове, по този начин и спадове ”, сподели проф. Захариев.

Институтът работи с дневния център “Св. Неделя ” в Сандански, където се обслужват младежи и деца, които имат компликации в развиването. Работи и с център в Кавала, Гърция, който също се занимава с такива деца в границите на огромния план CybSPEED, финансиран от Европейска комисия по стратегия “Мария Кюри ”. Той се назовава “Киберфизични системи, предопределени за педагогическа рехабилитация на хора с увреждания ”. Стойността му е 1,3 млн. евро. В него вземат участие също 5 университета в Европа и 3 отвън Стария континет - в Япония, Мароко и Чили.

Прототипите непрестанно се развиват, използваме детайли на изкуствен интелект, с цел да може да се работи в режим на действително време, изясни проф. Захариев.

Той добави, че в института по роботика към Българска академия на науките заобикалят антропоидния тип на роботите, тъй като постоянно те плашат, даже ужасяват хората.

Хуманоидните роботи Роби и Роберта са френско произвеждане. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР