Институтът по океанология във Варна е спечелил проект на Европейската

...
Институтът по океанология във Варна е спечелил проект на Европейската
Коментари Харесай

Институтът по океанология във Варна ще изследва Черно море с финанси от Европейската космическа агенция

Институтът по океанология във Варна е спечелил план на Европейската галактическа организация и през май идната година ще взе участие в интернационална експедиция, заяви шефът на института професор Снежана Мончева.

„ Амбицията е да пресечем морето от Варна до Грузия. Този план е продължение на две други експедиции за проучване на биооптичните свойства на Черно море, като концепцията е да се валидира новият създаден за Черно море логаритъм за превод на сателитните измервания в действителни стойности. Защото знаете, че в Черно море измерването на хлорофила е доста мъчно по сателитните способи да се отделят от по този начин нареченото жълто вещество или разтворената органика, “ сподели професор Мончева.

През 2018 година с кораба „ Академик “ от Института по океанология ще вземат участие в осем експедиции, които ще изследват качеството на морската вода. Според морската тактика на България изследванията към този момент ще обгръщат с изключение на крайбрежната зона и изключителната икономическа зона на страната, добавя кореспондентът ни във Варна Даниела Стойнова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР