Институтът по международни финанси (IIF) е поредният, който понижи прогнозата

...
Институтът по международни финанси (IIF) е поредният, който понижи прогнозата
Коментари Харесай

Институтът по международни финанси понижи прогнозата си за глобалната икономика

Институтът по интернационалните финанси (IIF) е следващият, който намали прогнозата си за световния стопански напредък, както и този в Съединени американски щати и Китай, като предизвести, че през 2020 година международната стопанска система може да означи най-слабото си показване след последната световна финансова рецесия.

Позовавайки се на икономическото влияние от епидемията от ковид, IIF намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати през тази година до 1,3% от 2% преди този момент, като чака най-сериозна икономическа уязвимост през второто тримесечие. Относно Китай се чака стопански напредък от едвам 4% по отношение на предходна прогноза за покачване с 5,9 на 100.

Глобалният напредък през 2020 година би могъл да се забави до 1,0%, което е надалеч под експанзията с 2,6% през 2019 година и най-слабото показване след финансовата рецесия през 2008 - 2009 година.

Сянката на ковид тегне над финансовия конгрес на Г-20 в Рияд

"Обхватът на евентуалните резултати във връзка с растежа е огромен и зависи от силата на разпространяване на ковид и произлизащите от това отрицателни стопански последствия, които на този стадий са доста несигурни “, се показва в отчета на Институтът по интернационалните финанси, представен от БНР.

Освен двете най-големи стопански системи в света, IIF означи за съществуването на накърнимост и в Германия, Япония и разрастващите се пазари.

IIF разяснява и изключителното решение на Фед на Съединени американски щати да понижи главната си рента с 50 базисни пункта до диапазона сред 1,00% и 1,25%. Институтът уточни, че ходът на Фед дава опция за понижаване на лихвените ставки от страна на тези централни банки на нововъзникващите пазари, които до момента се притесняваха, че валутите могат да отслабнат при едно сходно понижаване на лихвите.

Този ход на Фед беше изключително значим за страните с невисок напредък като Мексико и Южна Африка и тези от останалите разрастващите се пазари, където растежът също е слаб, означи IIF.

"Такъв цикъл на разхлабване на лихвите би оказал помощ за реализиране за икономическия напредък на разрастващите се пазари и да защищити международната стопанска система от ковид Covid-19 ", уточни Институтът по интернационалните финанси.

Кристалина Георгиева: Коронавирусът излага на риск международната икономика
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР