Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националният природонаучен

...
Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националният природонаучен
Коментари Харесай

Учени подкрепят забраната на фермите за ценни кожи

Институтът по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките, Националният природонаучен музей при Българска академия на науките и Биологическият факултет към Софийския университет изпратиха мнения до Народното събрание, с които еднопосочно затвърждават нуждата от възбрана на фермите за скъпи кожи в България . Трите научни организации са водещи по подготвеност във връзка с биологичното многообразие, зоологията, биологията и етологичните потребности на животните. Това оповестиха от Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи в България.
Становищата са по отношение на импортирания на 13 септември 2019 година в Народното събрание план на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВМД), с който се не разрешава развъждането, развъждането и умъртвяването на животни за рандеман на скъпи кожи.
В мнението на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, подписано от проф. доктор Николай Спасов, се преглежда заплахата за биоразнообразието от дива популация на главния отглеждан тип за скъпи кожи – Aмериканска норка (Neovison vison). Наред с това се показва, че развъждането на животните във фермите е в несъгласие на тяхната етология и биология, както и че развъждането и развъждането на типа „ американска норка “ към сегашния миг е нелегално, защото неместния тип не е минал наложителните процедури по член 67 от Закона за биологичното многообразие. Като умозаключение в документа се споделя: „ Невъзможно е да се изясни на подрастващото потомство, които са непрекъснати гости, доброволци и бъдещи учени на музея, какво постанова развъждането на диви типове в неуместни условия на тези ферми и жестокото отношение към тези животни. Нередно е развъждането на диви животни във ферми за потреблението им за прищевките на една дребна част от човешкото общество. “
Становището, направено от Биологическия факултет към Софийския университет, поддържа възбраната, акцентирайки, че на отглежданите във ферми животни не може да бъде обезпечено богатство, което да дава отговор на петте съществени правилото за хуманно отношение:
1. Да няма апетит и жадност.
2. Да няма дискомфорт.
3. Да няма болежка, пострадване или болест.
4. Да имат опция и независимост за изложение на естественото си държание.
5. Да няма боязън и стрес.
В същото време се показва, че развъждането на американски норки у нас, във връзка с благосъстоянието на животните се случва в нарушаване на член 149 и член 151 от Закона за отбрана на животните. В мнението, подписано от декана на факултета, проф. доктор Стоян Шишков и от доцент доктор Диана Златанова, се приветства и поддържа импортирания законопроект за промени в ЗВМД с вярата, че опазването на биоразнообразието, здравето на хората и етично-моралните правила за отношение към животните ще надделеят над желанието на няколко компании за финансово благоденствие.
Институтът по биоразнообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) към Българска академия на науките е една от водещите наши научни институции, които изследват непознатите типове в България. В мнението квалифицирано от група експерти по непознатите типове и подписано от шефа на института доцент доктор Анна Ганева, се преглежда заплахата от поява на дива популация на инвазивния непознат тип американска норка (Mustela vison) вследствие на изпускане от фермите за кожи . Като отрицателен образец за случаи с поява на инвазивни непознати типове, отглеждани и развъждани за скъпи кожи, рискови за биоразнообразието, построили популация у нас, се показват ондатрата, нутрията и енотовидното куче. ИБЕИ оборва изказванието, че американската норка не може да оцелее в дивата природа, защото е изкуствено селектирана. Изброени са над 16 европейски страни, в които към този момент има дива популация на този тип, и тя е точно вследствие развъждането на типа във ферми за скъпи кожи. Посочва се научно проучване от тази година, оповестено в реферирано и рецензирано научно списание, което дава информация, че наоколо до фермата до с. Маджерито съществуват повече от 100 случая на избягали норки, като се допуска, че броят им е доста по-голям. В мнението се споделя, че България е страна по две Конвенции свързани с биоразнообразието и има ангажимент да предотвратява появяването на рискови непознати типове, застрашаващи екосистемите и местообитанията, както и да подсигурява запазването на дивата флора и фауна. Становището приключва с рекомендация да се одобри Проекта на ЗИД на ЗВМД.
Трите научни мнения са предопределени да бъдат прегледани в парламентарните комисии по околната среда и водите, и по земеделието и храните, които следва да гласоподават законопроекта за възбрана на фермите за скъпи кожи.
Припомняме, че минаха съвсем три месеца, откогато законопроектът е импортиран в Народното събрание, а комисиите към момента бавят неговото разглеждане.
От Националната гражданска самодейност за възбрана добива на скъпи кожи припомнят, че забавянето на разглеждането и гласуването на законопроекта значи страдалчество и сигурна гибел за стотици хиляди норки , които следва да бъдат заченати този януари, родени през април, убити в газови камери и одрани през идващия ноември. Това е цикълът, който притежателите на фермите ще повторят и тази година, в случай че Народното събрание не покаже, че има волята да прегледа и да одобри възбраната.
Ако бъде признат законопроектът, от 1 януари 2021 година, в България не би трябвало да има нито една плантация за кожи, а развъждането на животни за скъпи кожи да бъде криминализирано.
Трите научни мнения, както и всички останали експертни мнения по законопроекта можете да намерите ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР