Институтът Легатум, всяка година публикува своя годишен Индекс на глобалното

...
Институтът Легатум, всяка година публикува своя годишен Индекс на глобалното
Коментари Харесай

Ето кои са най-добре управлявани страни в света

Институтът " Легатум ", всяка година разгласява своя годишен Индекс на световното благополучие — огромно изследване, което класира страните въз основата на фактори, включващи национално благосъстояние, равнище на обучение и сигурност.

Един от основните фактори, които проучването взема под внимание е ръководството на страните, разграничено на три категории: дейно ръководство, народна власт и политическо присъединяване и господство на закона. Legatum мери тези променливи, като преглежда въпроси като изборната интензивност, законодателната самостоятелност и брой дами в Народното събрание.

Въпреки че европейските страни преобладават в листата, там намират място и шепа страни от другата страна на Атлантическия океан.

17. Япония

Япония е единствената азиатска страна, която попада в топ 17 на най-добре ръководените страни. Тя действа под конституционна монархия , в която императорът има основно церемониални отговорности.
 Япония ThinkStock/Getty Images-->
16. Белгия

Освен че е централата на Европейски Съюз и НАТО, Белгия е класирана като една от най-добре ръководените страни на света. Тя действа под федерална политическа система , при която районите имат обилни пълномощия.

15. Австрия 

Немскоговорещата страна заема тази позиция от няколко години, само че след последните избори, които я направиха единствената западноевропейска страна, в която извънредно десните са на власт, мястото ѝ в класацията може да се промени.

14. Ирландия

Ирландия е парламентарна народна власт . Парламентът се назовава Оирайхтас и се управлява от определен водач, прочут като Таоайах.

13. Австралия

Австралия е една от дребното неевропейски страни, които попадат в топ 17.
 Австралия ThinkStock/Getty Images
12. Исландия

С население от малко над 320 000 души, скандинавската островна нация попада в листата на " Легатум " за ръководство за втора поредна година.

11. Обединеното кралство

Една от най-старите демокрации в света . Народните представители се срещат в Уестминстър, Лондон.

10. Германия

Западноевропейската страна е главен енергиен медиатор в Европейския съюз и също така се ръководи като самостоятелна конструкция. Тя също по този начин попада в тази ранглиста поради качествената си стопанска система и естествена околна среда.

9. Канада

Държавата от северната половина на Северна Америка съумява да влезе в листата на най-добре ръководените страни в света, за разлика от южната си съседка — Съединени американски щати. Канада сега се управлява от демократичния министър председател Джъстин Трюдо.

8. Люксембург

Освен всичко друго, страната е известна и като данъчно леговище. Люксембург се класира високо в показателя за добре ръководена страна. Тя се подрежда първа по критерии като персонална независимост и опазване на здравето , което я слага на нейната висока позиция в общия показател.

7. Дания

Дания е сложена високо в листата, въпреки и зад някои от скандинавските ѝ сътрудници. Нейният народен парламент се назовава Folketing.

6. Швейцария

Федералната европейска република се подрежда преди всичко в листата за обучение , само че също по този начин се подрежда на високомясто и за ръководство. Парламентът има две камари, а всички 246 членове на двете камари се избират директно от народа.
 Швейцария ThinkStock/Getty Images
5. Швеция 

Швеция е паднала с едно място от миналата година, само че към момента се подрежда като една от най-добре ръководените страни на планетата.

4. Холандия

Малката западноевропейска страна се издига високо в листата. Хага, където се намира нейният парламент, е дом на над 150 интернационалните организации, в това число Международния углавен съд.

3. Норвегия

Скандинавската нация е извънредно добре ръководена, може би най-добре ръководената страна в света. Въпреки това не заема челното място, защото изостава по други значими критерии, които Легатум взема поради.

2. Нова Зеландия

Островната нация в Тихия океан попада на втора позиция за втора поредна година. Тя се класира високо и поради свободния пазар, персоналната независимост и мощното възприятие за общество.

1. Финландия

Може би не е изненадващо, че северната страна е отпред в листата.

На база на класацията за 2017-та година България е 71-во място от 149 страни съгласно фактора „ Управление “, а в общото класиране на Индекс на световното благополучие е на 51-во място.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР