Институт Николай Добрев организира среща-разговор под надслов Власт и лидерство

...
Институт Николай Добрев организира среща-разговор под надслов Власт и лидерство
Коментари Харесай

Институт „Николай Добрев“ с дискусия за събитията на 4 феавруари 1997 година

Институт " Николай Добрев " провежда среща-разговор под надпис " Власт и водачество 25 години по-късно " с отбелязване на приноса на Николай Добрев за предотвратяването на революция в България в трагичните зимни месеци на 1997 година.

Институтът е основан в памет на Николай Добрев - някогашен министър на вътрешните работи в държавното управление на Жан Виденов, което ръководи от 1995 до 1997 година и някогашен зам.-председател на Българска социалистическа партия.

Добрев е политикът, който, като номиниран за министър председател, върна мандата за сформиране на държавно управление от Българска социалистическа партия дружно с ръководителя на празненства Георги Първанов. След краха на държавното управление на Виденов двамата се съгласяват за предварителни избори на фона на всеобщи митинги в цялата страна срещу ръководство на Българска социалистическа партия.

Кулминацията на митингите е на 4 февруари.

Как се стига до връщането на мандата преди 25 години

и за какво стореното от Първанов и Добрев е

толкоз значимо за историята на страната?

Сутринта на 4 февруари стартира съвещание на Висшия съвет на Българска социалистическа партия (б.р. - по този начин тогава се споделя Националния съвет на партията). Първанов и Добрев се пробват да убедят съпартийците си, че второ държавно управление на левицата е обречено. То не би се употребило нито с вътрешна, нито с интернационална поддръжка, не би получило и финансова помощ, от която България обезверено се нуждае. Доминиращите настроения в Българска социалистическа партия обаче са в интерес на съставянето на държавно управление. Явно не се регистрира фактът, че настройките в страната генерално са се трансформирали от декември 1994 година, когато партията е спечелила цялостно болшинство в Народното събрание. След това са се случили зърнената рецесия, довела до недостиг на житни произведения, в това число на самун. Финансова рецесия пък е предизвикала хиперинфлация, обезценила изцяло спестяванията на хората. В самата Българска социалистическа партия също има рецесия – няколко месеца преди 4 февруари 19 социалисти са поискали оставката на Жан Виденов и отдръпнали поддръжката си за ново социалистическо държавно управление.
Въпреки всичко това Висшият съвет на Българска социалистическа партия упорстват Първанов и Добрев да изпълнят мандата за сформиране на второ социалистическо държавно управление по-късно на Жан Виденов.

Двамата обаче отиват при президента (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов с две папки – едната със състав на държавното управление, другата – за връщане на мандата. По мемоари на Първанов номинираният за министър председател Николай Добрев подава на президента втората директория.

Отказът да се сформира кабинет на процедура значи, че ще се отиде на предварителни парламентарни избори, тъй като такива са настояванията на протестиращите, а и преобладаващите настроения измежду парламентарнопредставените партии. Три часа по-късно президентът Петър Стоянов насрочва съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, което дефинира датата на предварителните избори.

Върнали мандата, Първанов и Добрев излизат от президентството по скришен тунел, който ги извежда пред тогавашния хотел „ Шератон “. И отиват непосредствено на „ Позитано “ 20, където афишират, че са върнали мандата за сформиране на държавно управление. Партията се взривява, залата ги посреща със викания " предатели ", което остава да звучи в партийните редици и до през днешния ден.

Това е историята, която стои зад днешното честване.
Модератор на срещата е проф. Антоний Тодоров, а лектори – президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, вицепрезидентът Илияна Йотова, историкът от СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Искра Баева и историкът Надя Младенова.

В честването вземат участие още водачът на БСП-София Калоян Паргов, някогашният министър на превоза Петър Мутафчиев и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР