Инсталираният на борда на орбиталния космически апарат Mars Express на

...
Инсталираният на борда на орбиталния космически апарат Mars Express на
Коментари Харесай

На Марс откриха огромно езеро с течна вода

Инсталираният на борда на орбиталния галактически уред Mars Express на Европейската галактическа организация радар показа неоспорими доказателства, че на южния полюс на Марс се намира огромно езеро течна вода. То е прикрито под стабилен пласт лед. По този метод завършва многогодишната полемика за съществуването на течна вода на Червената планета. Информацията бе оповестена в списание Science, а по-късно представена от BBC.
Италианският академик от Болонския университет Роберто Орозеи смята, че температурата на новооткритата вода е под точката на заледяване. Но разтворените в нея магнезиеви и натриеви соли, както и налягането на леда над нея, задържат водата в течно положение.



За първи път по-сериозно за съществуването на вода на Марс се заприказва през 2015 година. Тогава експертите видяха тъмни линии с широчина към 5 метра, които понякога се появяват на някои стръмни марсиански скатове. Считаше се, че повода за това е съществуването на течна вода на Марс.



От 2012 година до декември 2015 учените под управлението на Роберто Орозеи използваха радара на галактическия уред за проучване на района Planum Australe, ситуиран в рамките на полярната шапка на Южния полюс на Марс. Получени бяха 29 комплекта радарни данни. Техният разбор сподели, че на дълбочина 1,5 километра се намира необикновена овална област с размер към 20 километра. Снимката на този регион шокира учените. Изображението извънредно доста наподобява на езерата, открити под ледниците на Антарктика и Гренландия. Това се смята за доказателство, че под ледовете на Марс има течна вода.



Тази вест бе посрещната с неспокойствие от целия теоретичен свят. Наличието на вода се смята за едно от най-важните условия за възникването на живот.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР