Инсталацията за сепариране беше завършена през 2015 г. за над

...
Инсталацията за сепариране беше завършена през 2015 г. за над
Коментари Харесай

Външни фирми ще продължат да разделят отпадъците в завода за боклук

Инсталацията за сепариране беше приключена през 2015 година за над 200 млн. лева

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Отказът от референдум за инсталацията за горене на боклуци в София ще отиде в съда

Целта ни е да предизвикваме спор по тематиката, споделят общинските съветници, които ще апелират
5 ное 2018
Защо има смисъл да рециклирате

Системата за преправка на боклуци в София работи, въпреки и към момента мъчно и с бутане. За да създава повече смисъл и пари, би трябвало да вземат участие повече хора
1 дек 2017
Френският опит за справяне с отпадъците

Вторият семинар от новото издание на " Екообщина " се занима с един от най-важните проблеми на общините
31 май 2017
Видео: " Светеща " пластмаса може да усъвършенства преработването
от Дневник,12 май 2017
Милена Недева: Желаем сами да правим сметосъбирането, с цел да понижим цената

Кметът на община Каспичан, победител в категория " Устойчиво ръководство на отпадъците "
17 окт 2016 Дейностите по сепариране на рециклируеми боклуци в софийския цех за отпадък през последната година са изпълнявани от " Екобулсорт ", дъщерна на " Екобулпак ". За задачата Столичната община е платила 2.6 млн. лева с Данък добавена стойност. Резултатите на частната компания са били толкоз положителни, че общината е решила да организира нов търг за външен реализатор, който да провежда сортирането в идната една плюс вероятно втора година. Това излиза наяве от регистъра на публичните поръчки и от обяснението на Петър Трайков, шеф на столичната дирекция " Управление на отпадъците ".

Прогнозата на общината е, че през 2019 година в завода за отпадък ще постъпят 380 хиляди тона разбъркан битов боклук. В контракта за активността на инсталацията е записано, че най-малко 9.5% от боклука би трябвало да се отделя за преработване (иначе има заплаха от загуба на полученото европейско финансиране). Към момента тази цел е достигната с помощта на работата на " Екобулсорт ".

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. " През последната година имахме 115 индивида, 3 смени по 38 индивида в завода за отпадък, които помагаха за оптимизацията при сепарирането ", изясни пред " Капитал " Видьо Видев, шеф на " Екобулсорт " и " Екобулпак ". По думите му постигнатите в София резултати по обособяване на рециклируеми боклуци от смесения битов боклук са едни от най-хубавите в страната.

Нов търг в конкурентен бранш

Сега Столичната община е оповестила нов търг за същата активност, като срокът на контракта с новия реализатор ще се подписа за една година с алтернатива да бъде продължен с 12 месеца. Сумата е увеличена леко на 2.6 млн. лева без Данък добавена стойност за една и 5.2 млн. лева за две години.

" Ще участваме, несъмнено, в новата поръчка, само че това сигурно не е съревнование за един кон. В страната има най-малко 3-4 компании с опит в сортирането: от Пловдив, Варна, Плевен, Велико Търново, тъй че конкуренцията е действителна ", сподели Видев. " Факт е, че ние имаме максимален опит със сортирането на боклуци в София от 2008 година ", добави шефът на " Екобулпак ", която дава отговор за разделното събиране в няколко столични региона.

Изискванията към претендентите са да имат общ оборот от най-малко 5.2 млн. лева за последните три години, като половината би трябвало да е от същата сфера на активност като предмета на поръчката. Те би трябвало да имат опит с предварителното отнасяне на смесени битови боклуци на най-малко 200 000 тона за последните три години.

Избраният реализатор ще би трябвало да обезпечи консултантски и изпълнителски личен състав в завода за отпадък. Той има за задача да провежда сортирането на боклуци по подобен метод, че да се запазят задачите от 9.5% отделени рециклируеми боклуци и по опция да ги усилят.

По-добре с сътрудник

" Вероятно е допустимо сами да изпълняваме дейностите по сепариране, само че ще излезе доста по-скъпо. Нямаме личен състав, този, който имаме, не е задоволително дипломиран. Нормално е, частният бранш предлага доста по-добро заплащане от това, което може да предложи едно общинско дружество ", разяснява пред " Капитал " Петър Трайков, шеф на столичната дирекция " Управление на отпадъците ". По думите му сумата на поръчката не е дребна, само че резултатите на външния реализатор са толкоз положителни, че си коства.

" Нормално е, ние сме доста по-гъвкави от общинските предприятия, в една частна конструкция всичко се случва доста по-бързо, по-ефективно ", сподели Видьо Видев. Той уточни още, че в доста европейски страни инсталациите за сепариране са отдадени на концесия тъкмо заради тази причина.

Капацитетът на завода за отпадък е 410 хиляди тона годишно, като по прогнози той ще бъде доближат през 2024-25 година Поне 9.5% от смесения битов боклук би трябвало да се сепарира като рециклируем, а не повече от 18% - да се депонира. " В момента количеството боклук, което се депонира, е на доста ниски равнища - към 16% от общия боклук, до момента в който единствено преди 8 години беше 100% ", разяснява Петър Трайков. Заводът има потенциал да създава към 160 тона RDF гориво (refused derived fuel), само че защото плануваната апаратура за изгарянето му към момента не е построена, заводът създава единствено декларираното от циментовите фабрики в страната RDF.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР