Инсталация, в която мумия символизира, че комунизмът е още жив

...
Инсталация, в която мумия символизира, че комунизмът е още жив
Коментари Харесай

Мумията на комунизма се върна в центъра на София

Инсталация, в която мумия символизира, че комунизмът е още жив в българите, бе издигната за малко на мястото на взривения пантеон на Георги Димитров в центъра на София.

Акцията е дело на скулптора Андрей Врабчев, чиято концепция е да подсети, че " комунизмът не е починал, а е мумифициран в нас ".

" Идеята ми е, че толкоз години след рухването на комунизма, той остана в нас, в нашето държание и мозъци. Макар официално рамката на обществото да е демократична, със свободен пазар, нашите визии и връзки за света останаха от това време”,

Датата 14 декември не е определена инцидентно, защото на днешния ден през 1989 година се организира многохиляден протест с гледище за незабавно унищожаване на член първи от Конституцията, който гласи, че управителната мощ в страната е Комунистическата партия.

" Въпреки миналото време и всички промени, порядките и обществените деформации от комунизма се резервираха. Предават се от потомство на потомство. Нашият културен модел, концепциите ни са мощно деформирани от това време и по тази причина не можем да се насладим на същински свободно и демократично общество”, сподели скулпторът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР