Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на

...
Инспекцията по труда влезе на проверка при бившия работодател на
Коментари Харесай

Бившият шеф на майката, изоставила бебето си: Не съм я принуждавал да напуска

Инспекцията по труда влезе на инспекция при някогашния шеф на Мария Иванова, която изостави 3-месечното си бебе. Майката към този момент е с повдигнато обвиняване и ще дава отговор за това, че е оставила без контрол момченцето и с това е основала заплаха за здравето му.

Последно тя е работила в заведение и твърди, че трудовият й контракт е преустановен няколко дни преди да стартира болничният й за бременност и раждане.

С това преустановяване дамата е лишена от майчинство, което Национален осигурителен институт изплаща. Твърди също, че шефът й я е принудил да подаде молбата за овакантяване.

Трудовият контракт на Мария, с който е работила като сервитьорка, е преустановен на 6 март, до момента в който била в болничен. Няколко дни по-късно, по думите й, е трябвало да излезе в различен - за бременност и раждане.

" Работодателят ме подведе, че в случай че си приключа трудовия контракт, ще си получавам майчинството. Накара ме да подпиша молба, просто ме принуди да я подпиша ", акцентира Мария.

Бившият шеф на Мария обаче отхвърли пред bTV да я е принуждавал. „ Не е правилно, тя сама си написа молбата, сподели, че не й стигат парите, че желае да напуска”, съобщи Стоян Площаков.

На въпрос за какво една жена би напуснала малко преди да роди, той отговори: „ Аз персонално не знам, тя си беше изключила и телефоните, нямаше достъп до нея ". Площаков твърди, че не е знаел, че дамата е бременна.

" Принудата е освен административно нарушаване, може да бъде квалифицирано в някои случаи като закононарушение ", изясни Теодора Дичева от Главната ревизия по труда.

В заповедта за преустановяване на трудовия контракт написа, че Мария заявява, че по това време не е била в болничен. Тя отхвърля.

По закон работодателят е задължен да съобрази работното място с бременността на дамата. Забранява се полагането на нощен и ексклузивен туд. Бременните могат да бъдат уволнени единствено в избрани случаи с позволение на Инспекцията по труда.

Работодателят на Мария е бил проверяван и преди време, само че не са открити съществени нарушавания. Резултатът от актуалните инспекции следва.

Заради това, че майката е оставила без контрол бебето си в неделя, Наказателният кодекс планува затвор до три години и публично неодобрение. Досега тя не е осъждана и по отношение на нея е взета мярка за неотклонение " подписка ".

Ето и информация за правата на бременните работнички:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР