Инспекцията по труда в Пловдив е установила нарушение на трудовото

...
Инспекцията по труда в Пловдив е установила нарушение на трудовото
Коментари Харесай

Гьоков: Инспекцията по труда в Пловдив е установила нарушение

" Инспекцията по труда в Пловдив е открила нарушаване на трудовото законодателство и е потърсена административна отговорност на работодателя ". Това осведоми министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в отговор на въпрос на Крум Зарков ( " Българска социалистическа партия за България " ) в границите на парламентарния надзор по отношение на " Либхер-Хаусгерете Марица " ЕООД.

Поводът за въпроса е извършена през април стачка с искане за увеличение на заплатите, на ваучерите за храна и за възнаграждение на хонорари за положен ексклузивен труд. За да защитят своите претенции в предприятието се учредява синдикална секция към КТ " Подкрепа " и към работодателя е изпратена покана според Закона за споразумяване на трудови разногласия, договаряния обаче не са се състояли, уточни Зарков.

Георги Гьоков сподели, че по отношение на получен на 15 април сигнал е направена инспекция по съблюдаване на трудовото законодателство.

При осъществената инспекция е открито, че сигналът е състоятелен и фактически на представителите на КТ " Подкрепа ", в това число на господин Божидар Матеев, ръководител на синдикалната секция в предприятието, не се обезпечава достъп до местата, където се прави работа, както и изобщо на територията на предприятието. С това работодателят прави нарушаване на трудовото законодателство, уточни той.

На 4 май е осъществена повторна инспекция в предприятието, при която е открито, че представителите на КТ " Подкрепа " още веднъж не са позволени до работните места. С това си деяние работодателят не е извършил даденото от контролните органи на 20 април наложително наставление, заради това е потърсена административна отговорност на работодателя, съобщи общественият министър.

При инспекциите на " Инспекция по труда " е открито, че в интервала 14 април - 1 май т. година са прекъснати трудовите правни отношения на 32-ма служащи, от тях на девет по взаимно единодушие след тяхна писмена молба, на пет лица в периода за изпитване и на 18 лица във връзка писмени предупреждения до работодателя, заяви Гьоков.

Той разяснява, че контролните органи на Инспекцията по труда нямат пълномощия да изследват изказванията за оказана насила за сключване на молби за преустановяване на трудов контракт, способени по случая са органите на прокуратурата.

При направените инспекции е открито, че Божидар Матеев, ръководител на синдикалната секция в предприятието, не е служащ или чиновник в сдружението, а е изпратен на краткотрайна работа в него от дружество, което обезпечава краткотрайна работа, заяви още Гьоков. От 9 май т.г. трудовото му правно отношение с предприятието за краткотрайна работа - " Изи Консулт " ООД, е било прекъснато по взаимно единодушие.

Ето в този проблем вие сте издали наставление, то не се съблюдава, в този момент ще наложите санкция, само че огромните предприятия постоянно са по-склонни да платят санкцията, в сравнение с да съблюдават законодателството, разяснява в отговор Крум Зарков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР