Инспекцията по труда ще засили през 2022 г. усилията си

...
Инспекцията по труда ще засили през 2022 г. усилията си
Коментари Харесай

Инспекцията на труда ще проверява работата от дома със софтуер

Инспекцията по труда ще ускори през 2022 година напъните си за битка с недекларирания труд, като е планувана специфична акция за надзор на работодатели, при които през 2021 година са открити повече от един път да поставят труд лица без трудови контракти. Това оповестява институцията.

Ведно с това ще бъде извършена инспекционна акция в действия със сезонна претовареност, при която рискът от работа на черно е доста висок - хотели, заведения за хранене и питейни заведения, в това число в летните и зимните курорти в страната.

Запазват се и специфичните ограничения в проекта, които плануват " масирани инспекции целогодишно " за това дали наемането на хора става съгласно законите, както и засилен надзор в секторите " Строителство " и " Селско стопанство ". Инспекциите в тях до момента са посочили, че работодателите в тях са по-склонни да употребяват недеклариран труд. В строителството е висок и рискът при обезпечаването на здраве и сигурност при работа и от трудов травматизъм.

През 2022 година ще продължат засилените инспекции за въвеждане от работодателите на противоепидемични ограничения. Заради прекосяването към отдалечена работа в редица бизнеси, инспекцията възнамерява и акция на работодатели, чиито служащи и чиновници работят от вкъщи.
Поради спецификата на този тип надзор, който изисква от една страна работодателите да спомагат с информация за работещите от у дома, а от друга, самите работещи да обезпечат достъп на инспекторите в домовете си, по време на акцията ще бъде употребен новоразработеният в организацията новаторски метод за ревизиране - посредством въпросници за самоконтрол.

Ресурсите за него - въпросници за самоконтрол, програмен продукт за изпращане, приемане и обработка на въпросниците и методология за използването му, са създадени по план, финансиран по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

От инспекцията изясняват, че този способ разрешава на доста по-голям брой работодатели, в сравнение с могат да бъдат тествани от инспекторите, да създадат сами оценка в каква степен ползват трудовото законодателство в своите предприятия и да отстранят несъответствията навреме. Така, съгласно ведомството, като се изключи че ще бъдат усъвършенствани изискванията на труд при съответния шеф, се понижава и рискът той да бъде глобен при възможна инспекция на по-късен стадий.
Важно конкретизиране е, че даже при попълването на въпросниците да е открито противоречие, то няма да бъде съображение за налагане на наказания от страна на контролните органи. Такива ще бъдат предприемани единствено в случай че нарушаванията бъдат открити при инспекция на място.
През годината Инспекцията по труда ще се включи в тематичната акцията на Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC), ориентирана към възстановяване на изискванията на труд " Здравословни работни места: облекчете натоварването ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР