Инспекцията по труда организира oен за безопасна работа на височина

...
Инспекцията по труда организира oен за безопасна работа на височина
Коментари Харесай

Инспекцията по труда проверява над 230 строежа

Инспекцията по труда провежда oен за безвредна работа на височина в строителството. Причината е, че половината от тежките произшествия на работното място в строителството, които водят до трайна нетрудоспособност или гибел, се дължат на подценяване на риска от рухване от височина.
Ще бъдат направени инспекции на обекти, на които се правят строително-монтажни работи на височина. Предвижда се да бъдат тествани към 230 строителни обекта в цялата страна от над 200 инспектори по труда, оповестява novini.bg.

Необезопасени скелета, отвори в градивни детайли и очертания на етажни плочи на строителните обекти и неизползване на персонални защитни средства са измежду най-честите нарушавания в бранша. Именно те са и главната причина за рухване от височина при осъществяване на строително-монтажни работи.

През 2018 година Инспекцията по труда е разследвала 20 случая в следствие от рухване от височина. 10 от тях са приключили съдбовно.

При липса на трудов контракт случаят не се признава за трудова акцидент. По тази причина, с цел да бъдат обезпечени трудовите и осигурителните права на работещите, те не би трябвало да се съгласяват да работят без подписан документално и регистриран в Националната организация за приходите трудов контракт, предизвестяват от Агенцията.

Данните за трудовите произшествия на Инспекцията по труда не са идентични с тези на Национален осигурителен институт за трудовия травматизъм. Причината е, че контролните органи на Агенцията вземат участие в следствието единствено на част от трудовите злополуки. Освен това те ревизират и произшествия с лица, които нямат обезпечаване за риска трудова акцидент и не се признават за злополуки.

Инспекцията по труда проверява и произшествия със притежатели на сдружения и шефове, които също не се признават за трудови злополуки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР