Инспекцията по труда е ключов партньор на работодателите в усилията

...
Инспекцията по труда е ключов партньор на работодателите в усилията
Коментари Харесай

За 14-и път бяха наградени най-добрите работодатели, осигуряващи здраве и безопасност при работа

„ Инспекцията по труда е основен сътрудник на работодателите в напъните им да ползват в по-пълна степен трудовото законодателство, както и на работещите при отбраната на трудовите им права ", сподели министърът на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова при откриването на церемонията по връчването на Годишните национални награди по сигурност и здраве при работа. Те бяха раздадени за четиринайсети път на 29 февруари 2024 година в конгресен център „ Тракия ". Организатор на състезанието е Фондация „ Център за сигурност и здраве при работа " с поддръжката на Главна ревизия по труда.

На събитието участваха изпълнителният шеф на ИА „ Главна ревизия по труда (ИА ГИТ) инж. Екатерина Асенова, заместител изпълнителният шеф на Агенцията Цветомила Филипова, шефът на Фонд „ Условия на труд " Виолета Добрева и представители на институции, работодателски и синдикални организации.

Целта на премиите е да бъдат отличени дребни, междинни и огромни предприятия за напъните и вложенията, които влагат в възстановяване на работната среда и опазването живота и здравето на работещите, както и да бъдат разпространявани положителните образци за обезпечаване на здравословни и безвредни работни места. Големите предприятия са разграничени в три категории съгласно активността им.

При откриването на събитието министър Шалапатова пожела триумф на стартиралата акция на Главна ревизия по труда „ Прибери се вкъщи след работа. Там някой те чака! ". Тя моли към работодателите и обществените сътрудници да се включат в нея, „ с цел да може да се поздравим с година на нулева смъртност на работните места ".

В своето одобрение към гостите изпълнителният шеф на ИА ГИТ инж. Екатерина Асенова акцентира смисъла на работодателите при построяването просвета на непоносимост към съзнателното занемаряване на разпоредбите за сигурност и здраве при работа. Тя показа двете акции на Агенцията, ориентирани към предварителната защита на трудовия травматизъм и моли към присъстващите за интензивно присъединяване и общи дейности по време на идните районни конференции „ Прибери се вкъщи след работа. Там някой те чака! ".

„ Няма нищо по-хубаво от това служащите и чиновниците да се прибират живи и здрави след работа в своите домове ", означи инж. Асенова, която връчи премиите на отличените в категорията „ Големи предприятия " Група 1 и Група 2.

Заместник изпълнителният шеф на Инспекцията по труда Цветомила Филипова се включи в награждаването в същата категория, Група 3.

За първа година на класиралите се на четвърто място бяха раздадени приветствени адреси, с цел да работят още по-активно за постигане на първите места през идната година.

В своите думи представителите на наградените работодатели благодариха на уредниците и подчертаха, че вложенията в здравословните и безвредни условия на труд са скъпи, тъй като те подсигуряват човешкия живот.

Отличени:

МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ (С ДО 50 ЗАЕТИ ЛИЦА)

Първо място

„ Хайделберг матириълс вулкан " АД, гр. Димитровград

Второ място

„ Елкомо " ООД, гр. Асеновград

Трето място

„ Линде газ България " ЕООД, ГР. Стара Загора

Четвърто място

„ Ида Инженеринг " ЕООД, гр. Кърджали

СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ (от 50 до 250 заети лица)

Първо място

„ Кнауф България " - Завод Марица, село Медникарово

Второ място

„ Хайделберг Матириълс Девня " АД, ГР. Девня

Трето място

Завод за телефонна инсталация АД, гр. Банско

ГОЛЕМИ ПРЕДПРИЯТИЯ (с над 250 заети лица)

ГРУПА 1 („ Строителство " ; „ Производство на съществени метали " ; „ Добив на въглища, на железни руди и на неметални материали и първични материали " ; „ Производство на химични артикули " ; „ Сухопътен превоз " ; „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " ; „ Растениевъдство и отглеждане на животни " ; „ Горско стопанство " ; „ Въздушен превоз " ; „ Воден превоз " ; „ Производство на произведения от други неметални минерални първични материали " )

Първо място

„ Рока България " АД, гр. Каспичан

Второ място

„ Ей и Ес Марица Изток 1 Сървисиз " ЕООД, гр. Гълъбово

Трето място

„ Джи Пи Груп " АД, гр. София

Четвърто място

„ Столичен електротранспорт " ЕАД, гр.София

ГРУПА 2 („ Складиране на товари и спомагателни действия в превоза " ; „ Производство на машини и съоръжение с общо и особено предназначение; Производство на железни произведения " ; „ Събиране, филтриране и снабдяване на води " ; „ Събиране, отклоняване и филтриране на отпадъчни води " ; „ Събиране и неутрализиране на боклуци, преработване на материали " ; „ Производство на мебели " ; „ Производство на дървен материал и произведения от дървен материал " ; „ Производство на лекарствени субстанции и артикули " ; „ Обработка на кожи, произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм " ; „ Производство на хранителни артикули " ; „ Производство на питиета " ; „ Производство на произведения от каучук и пластмаси " ; „ Производство на облекло " ; „ Търговия на едро и дребно с коли и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт " )

Първо място

„ Загорка " АД, гр. Стара Загора

Второ място

„ Стандарт Профил България " ЕАД, гр. Стара Загора

Трето място

„ Латекоер България " ЕООД

Четвърто място

„ Вили Елбе Аутомотив България " ЕООД

ГРУПА 3 („ Хотелиерство и ресторантьорство " ; „ Медико-социални грижи с настаняване " ; „ Хуманно опазване на здравето " ; „ Образование " ; „ Държавно ръководство " ; „ Далекосъобщения " ; „ Дейности по обслужване на здания и озеленяване " )

Първо място

УМБАЛ „ Свети Георги " ЕАД, ГР. ПЛОВДИВ
Второ място
Професионална Гимназия „ Генерал Владимир Заимов ", гр. Сопот

СПЕЦИАЛНИ КАТЕГОРИИ:

Предприятие, вложило най-вече средства за възстановяване на безвредните и здравословни условия на труд

Първо място

„ Загорка " АД, гр. Стара Загора
Второ място

„ Електроразпределителни мрежи Запад " ЕАД, гр. София

Трето място

УМБАЛ „ Свети Георги " ЕАД, гр. Пловдив

Най-иновативен експерт по сигурност и здраве при работа

Първо място се присъжда на:

Инж. Стоянка Делкова Ганчева и инж. Радостина Иванова Власева от „ ЕВН България Топлофикация - Пловдив "

Тяхното новаторско решение се състои в направа и внедряване на електронна платформа за осъществяване на Начален инструктаж за външни организации за територията на ЕВН Топлофикация на гости, снабдители, реализатори.

Второ място се присъжда на:

Благовест Илиянов Илиев - Експерт ЗБУТ и Оценка за съвместимост във „ Вили Елбе Аутомотив България " ЕООД, гр. Куклен

Иновацията се състои в потребление на програмен продукт Capreos Center за документиране на резултатите от инспекции по БЗР и ръководство на несъответствия, коригиращи и превантивни дейности, свързани с сигурността и здравето при работа.

Трето място

Антон Богданов Петров - Експерт ЗБУТ в „ Хигия Сейфти " ЕООД

Иновацията съставлява Система за електронни наставления при установени нарушавания по сигурност и здраве при работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР