Инспекцията по труда е готова да помогне на работниците от

...
Инспекцията по труда е готова да помогне на работниците от
Коментари Харесай

Инспекцията по труда помага на работниците от Ремотекс да прекратят договорите си

Инспекцията по труда е подготвена да помогне на служащите от машиностроителното дружество " Ремотекс - М " в Раднево да прекратят договорите си.

Вчера служащите излязоха на митинг поради неизплатени от месеци заплати. Те показаха терзание, че не могат да прекратят трудовите си контракти заради липса на шефове и на длъжностни лица в сдружението.

По тази причина от ИА ГИТ оповестяват, че са подготвени да прекратят договорите им служебно. Те показват, че опцията за служебно преустановяване е регламентирана в Кодекса на труда през 2010 година Тогава от Агенцията алармираха Министерството на труда и обществената политика за зачестилите случаи на работодатели, които не могат да бъдат открити, както и за невъзможността да бъдат прекъснати договорите на техните служащи заради пропуск в закона. По тази причина от общественото министерство започнаха ограничения за въпросната законодателна смяна, тъй че сега Инспекцията по труда има опция да помогне на служащите на " Ремотекс-М ".

Инспекцията по труда твърди, че ще продължи да извършва отговорностите си и във връзка с делото за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност. За да започва то, ИА ГИТ е заплатила нужните такси, в това число за правенето на съдебносчетоводната експертиза.
 Работници от фабрика в Раднево стачкуват поради неизплатени заплати
Работници от фабрика в Раднево стачкуват поради неизплатени заплати

Гръцкият притежател обаче е неоткриваем

От Агенцията показват, че първото съвещание е било отсрочено един път заради нередовно призовани представители на сдружението и повторно заради заличаването на шефовете му от Търговския указател и невписан нов шеф.

До момента Инспекцията по труда е подала 67 броя искови молби. По 56 от тях към този момент са постановени правосъдни решения, които дават опция на чиновниците да потърсят компенсациите си от Фонда за обезпечените вземания. В неплатежоспособност са оповестени 39 сдружения, а девет са с намерено произвеждане по неплатежоспособност. Четири молби са били отхвърлени поради изплатени напълно хонорари, една е оттеглена от ИА ГИТ след показани доказателства за изплатени хонорари и две са отхвърлени, защото съдът е приел, че работодателят има задоволително активи да се разплати с служащите си.

Припомняме, през вчерашния ден десетки служащи от " Ремотекс - М " излязоха на митинг. На всички тях гръцкият притежател на компанията дължи минимум три заплати от 2019 година Според закона вземанията на хората са обезпечени, само че единствено в случай че предприятието бъде оповестено в неплатежоспособност.

Гръцкият жител, който сега стопанисва фабриката, е неоткриваем.
 Грък е новият притежател на
Грък е новият притежател на " Ремотекс "

Закупил компанията, която е притежател на предприятието, за 500 хиляди лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР