Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство.Дейности по

Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство.Дейности по ...

И продължението на "Турски поток" през България се бави заради COVID-19.


Инспекциите на газопровода засега не водят до по-бързо строителство.

Дейности по строителството на отсечката на "Турски поток" през България се бавят заради ограниченията, породени от COVID-19. Спазването на мерките затруднява осигуряването на квалифицирани кадри и спазването на производствени срокове, както и тези за доставка на материали, което възпрепядства процесите и строително-монтажните работи на обекта. Това съобщиха от Министерството на енергетиката за "Капитал".

Срокът, в който България ще приключи изграждането на газопровода не са ясни. Първоначалните заявки на "Булгартрансгаз" бяха, че това ще стане до края на май.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Това е вторият голям енергиен проект, който е засегнат от кризата. България вече официално е уведомила "Росатом", че ще забави търга за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" с месец и половина заради невъзможността да се осигури физически достъп до документацията.

В изчакване

Ситуацията с "Турски поток" е малко по-различна. "Всекидневните проверки за здраве и безопасност, провеждането на инструктажи и прегледи на работниците на площадките ограничава и разполагаемото време за работа в рамките на деня", казват от енергийното министерство.

За поставянето под карантина на чужденците пък говори преди десетина дни и премиерът Бойко Борисов. "По 14 дни стоят без да работят бригадите под карантина, сметнете това какво забавяне е", каза Борисов, който инспектира трасето преди Великден.

Какво е доставено

Към момента във временните строителни бази са пренесени общо 23 430 броя тръби или 286.55 км. На пристанище "Бургас" има доставени още 6 914 броя тръби или 84.42 км, които всекидневно се транспортират към временните бази. От енергийното министерство обаче неуточняват колко точно са заверените тръби и какъв участък е подготвен запоставянето им.

Участъкът на "Турски поток" през България се изгражда от саудитския консорциум "Аркад" срещу 2.15 млрд. лв. и лихва за отсроченото плащане от страна на "Булгартрансгаз". Трасето на "Турски поток" е с обща дължина от 474 км, но сега се стои само участък от 305 километра, който трябва да позволи преноса на газ към Сърбия в комбинация с част от съществуващата национална мрежа.

За това е необходимо да бъдат изградени и три технологични връзки за свързване на газпровода с мрежата на "Булгартрансгаз". А цялостната реализацията на проекта са нужни и две компресорни станции - при Расово и Нова Провадия за повишаване налягането по трасето, които се изграждат от ГБС срещу 350 млн. лева.

Източник: capital.bg