Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана

...
Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана
Коментари Харесай

Предприемат мерки заради Африканската чума по свинете в Монтанско

Инспекторите от Областната дирекция по сигурност на храните в Монтана молят за зоркост на популацията. Заради откритото и в България заболяване африканска чума по свинете. Огнището е засечено в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна. В област Монтана и в общ. Монтана до в този момент няма случаи на сигнали за нараснала заболеваемост на прасета и подозрение за това заболяване, заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Людмил Антов. По думите му в Монтана по програмата за контрол на АЧС до в този момент са изпратени за проучване 18 бр. проби от отстреляни диви свине.Резултатите са негативни за африканска чума.

Д-р Антов разгласи още, че с цел да се ограничи разпространяването на заболяването в страната, от изключителна значимост е да се вкара надзор на придвижването на прасета, надзор и ограничавания на клането на прасета и търговията със свинско месо и сурови артикули, които съдържат свинско месо. За да се понижат загубите и да се минимизира риска от огромно разпространяване на заболяването е добре да се предложи на стопаните да подхващат кръвопролитие на тъй наречените коледни свине и тези за персонални потребности още в този момент или допустимо по-рано, само че да не се чакат празниците към Нова година.

„ Пътищата за разпространяване на вируса на АЧС са доста. При всички случай, когато научите за нараснала заболеваемост и смъртност при домашни или диви прасета НЕЗАБАВНО уведомете персонално или по телефона ветеринарен доктор, който познавате, различен чиновник на ОДБХ-Монтана или на телефони - 096 300204 и 096 300205. Моля Ви да деянията отговорност, уместност и експедитивност при подозрение за АЧС. Всички ние сме виновни за опазването на свинете в страната от това заболяване “, моли доктор Антов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР