Инспектори от специализираната комисия Антикорупция са започнали пълна ревизия на

...
Инспектори от специализираната комисия Антикорупция са започнали пълна ревизия на
Коментари Харесай

Шефът на комисията „Антикорупция” Пламен Георгиев пред „Труд”: Правим пълна ревизия на имуществото на Арабаджиеви

Инспектори от профилираната комисия „ Антикорупция ” са почнали цялостна проверка на имуществото на фамилията и компаниите на хотелиера Ветко Арабаджиев.
 Пламен Георгиев Пламен Георгиев
„ Получихме съобщение и незабавно започнахме цялостна инспекция освен на Арабаджиев, само че и на свързани с него лица – както физически, по този начин и юридически ”. Това съобщи особено за „ Труд ” шефът на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той изясни, че по случая ще бъде образуван специфичен екип от спецпрокурори и инспектори от комисията, които ще се заемат със случая, с цел да подкрепят следствието.

„ Все още не знаем с какво имуществото разполага Арабаджиев зад граница, само че имаме прелестни взаимоотношения с партньорски организации в чужбина и няма да съставлява никаква компликация да установим какви са парцелите му, да вземем за пример във Франция ”, безапелационен е Георгиев. Той добави, че по-трудно, само че не и невероятно, би било да се потвърдят свързани лица и компании.

Шефът на комисия „ Антикорупция ” изясни, че за всяко обвинено лице, за което бъдат сезирани, се ревизира подробно. По думите му, досега Арабаджиев не е бил проверяван и против него или фамилията му не са получавани сигнали за нарушавания, или че има нелегално добито имущество.

Зам. основният прокурор Иван Гешев:


Открити са доказателства за измами при покупко-продажби със захар


До 100 млн. лева може да доближи общата сума от лъжливата схемата за укриване на Данък добавена стойност, сподели заместител основният прокурор Иван Гешев.
 Иван Гешев Иван Гешев
Открити са доказателства, че единствено от търговията със захар от завода в Пловдив, Арабаджиеви и техни съучастници са укрили няколко десетки милиона лв. от Данък добавена стойност, уточни Гешев. Той удостовери информацията на „ Труд ”, че Ветко и Маринела сега не са на отмора във вилата си в Сен Тропе, а се укриват и ги търси Интерпол.

Според наши източници още в петък, когато е почнала акцията на спецпрокуратурата и полицията в хотелите „ Маринела ” и „ Марица ”, Арабаджиеви са отпътували в незнайна посока, преди да бъдат оповестени за търсене с Европейски заповеди за арест. Те не могат да заловен самолета, да се върнат в България и да се предадат, защото ще бъдат задържани още на летището и ще последват правосъдните процедури по екстрадицията им.

„ Намерена е екселска таблица, в която така наречен счетоводителки са записвали сумите от „ изчистен ” Данък добавена стойност от покупко-продажби със захар в последните 10 години ”, разясни Гешев. И добави, че разследваният интервал, който в този момент е за 8-те месеца от началото на годината, ще се разшири до преди 2008 година Той повтори, че главната скица е била данъчните отговорности да се трансферират на компании на безимотни роми или наркомани. Откритите при обиските 10 млн. лева, част от които са били в стаята на 21-годишния Вълчо, са изтеглени в брой към 20 дни преди полицейската акция от клонове в дребни обитаеми места. Парите са били събирани, с цел да може по-късно да бъдат изпирани.

В неделя вечер спецсъдът пусна под гаранция от 20 000 лв. с изключение на сина Вълчо, който е упрекнат за пране на пари, и Ромелия Кирилова, и Елена Караянева, които са упрекнати за присъединяване в група за данъчни измами с още 3-ма души. До момента прокуратурата не оповестява кои са останалите обвинени за Данък добавена стойност измамите, нито какви ограничения за неотклонение са им наложени.

И през днешния ден не бе доказано дали са разследвани и други членове на семейството Арабаджиеви, както и дали обект на инспекция е и придобиването на хотел „ Маринела ” в София. По непотвърдени данни през 2014 година за някогашния Японски хотел са били платени към 25-30 млн. евро.

Десетки тъжби от личния състав


Служители в хотелите им се оплакват, че не им плащали


Условията на труд били унизителни

 Курортен комплекс „ Елените ” Курортен комплекс „ Елените ”
Персоналът на Ветко Арабаджиев в хотелите му в „ Слънчев бряг ” и „ Елените ” всеобщо се оплаква от изискванията на труд, заплащането и отношението. При постъпване на работа хотелиерът обещавал 250-500 лева за месец според от длъжността, а удържал по 100 лева за осигуровки и даже оставял чиновниците си без заплата.

„ Некоректен шеф! Ужасни условия на труд. Няма да си получите заплатата! ”, безапелационни са някогашни чиновници.
„ Това е една лъжлива и пирамидална конструкция. Едно въплъщение за това, което става в нашата страна е точно комплекс Елените. Хаос, хаос, неуважение на никакви човешки права, двуличие. На върха на пирамидата стои господин Ветко Арабаджиев, който е и притежател, тъй че правете си изводите ”, оплакват се възмутени чиновници на „ Виктория груп ” в уебсайт за оценка и мнения за български работодатели. Според хотелския личен състав даже били удържани по 80 лева на човек за кафето, което пиели в почивките, а доста от гостите оставали разочаровани от хигиената.

В уеб страницата за търсени


Интерпол още не пуска фотосите


В раздела за търсени българи с алена бюлетина на Интерпол и през днешния ден не се появиха фотосите на Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела. Експерти обаче обясниха,че не е наложително данните на всички търсени по света да се качват в уеб страницата за свободен достъп, който има повече представителни функционалности.

Сред по-известните нашенци, които Интерпол показва и сега в интернет, са да вземем за пример банкерът дезертьор Цветан Василев, който е в Белград, както и арестуваният в Истанбул Димитър Желязков – Митьо Очите. Фигурират също фотосите на Братя Галеви, избягалият напролет пандизчия Радослав Колев и други.

Преди 10 години


Сигнал за измами в Народното събрание против хотелиера и групата му


Имало гледище за инспекция на имуществото му

 Бойко Великов Бойко Великов
Още преди 10 години в Народното събрание бил постъпил сигнал да се ревизира Ветко Арабаджиев, защото имало подозрения за мръсен бизнес. Сигналът бил пратен в комисията по корупция през ноември 2008 година от съдружие „ Гражданско общество-Варна “, които слагат въпроса „ дали е редно човек, за който има подозрения, че бил в измами с Данък добавена стойност, да взе участие в държавната консултативна комисия по туризма “. Авторите упорстват да бъде тествано и имуществото на Арабаджиев. “В най-скоро време ще проверим случая, като ще желаяме информация и от прокуратурата “, споделя тогава шефът на комисията Бойко Великов. Повод за сигнала на варненското съдружие е, че в разнообразни медии се появили тогава информации, че през интервала 2004-2006 година Ветко Арабаджиев бил проверяван от службите за отклонение на 100 млн. лв. Данък добавена стойност.

„ Труд “ се свърза с Бойко Великов. Той си спомни, че са изпратили сигнала за инспекция до тогавашния основен прокурор Борис Велчев. Малко по-късно получили отговор, че инспекцията е предоставена на прокуратурата в Бургас. „ След това мандатът на Народното събрание завърши и по този начин не получихме отговор за резултатите от инспекцията “, сподели Бойко Великов. Той добави и, че създателите на сигнала не били оставили никакви контакти за противоположна връзка и от комисията не могли да се свържат с тях за спомагателни данни.

От Министерство на вътрешните работи споделиха, че няма данни за такава разработка по това време.

Бащата Вълчо (Ветко)

 02-10  02-11  03-2
Разглеждайки фотоархива на „ Труд ” отпреди две години, попаднахме на забавни елементи от портрет на Ветко Арабаджиев, които разкриват усета, стила, а не на последно място и финансовото му състояние. Фоторепортер на „ Труд ” е снимал през 2016 година, че на лявата си ръка предприемачът носи квадратен златен часовник. Той е от една от най-старите и относително скъпи швейцарски марки Жерар-Перего (Girard-Perregaux). Арабаджиев носи на китката си модел Girard-Perregaux Haute Horlogerie Vintage 1945 Tourbillon Magistral, направен от злато със сапфирено стъкло и каишка от крокодилска кожа, демонстрира информация на „ Труд ”. Цената на този образец като втора употреба е към 60 000 евро, а като нов е над половин милион лв. или 279 690 евро. Каишката за модела в оригинал е направена от кафява кожа, само че Ветко Арабаджиев я е сменил с черна. Освен удивително скъпия часовник на Ветко, на фотографията се вижда и ръкавела на ризата му, който също е много любопитен. Той съставлява череп с кръстосани кости от вида „ Веселия Родъжър ”, изобразяван на пиратските флагове. Най-вероятно е направен от платина, или от бяло злато.

Синът Вълчо

 Вълчо Арабаджиев Вълчо Арабаджиев
Вълчо Арабаджиев-Син бе освободен от ареста, само че към този момент няма да може да кара фамилното „ Бентли ”, което е арестувано дружно с „ Ролс Ройс ”-а и още 4 скъпи лимузини.

Късно вечерта в неделя след 5 часа съвещание при закрити врата спецсъдът пусна от ареста Вълчо Арабаджиев против 20 000 лв. гаранция.

Съдия Вилислава Ангелова се стимулира, че нямало заплаха младежът, който е упрекнат за пране на пари, да се укрие или да извърши други закононарушения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР