Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" (ГД НП) към

...
Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара" (ГД НП) към
Коментари Харесай

Стартира поредна кампания за проверки на пазара Безопасно лято - 2020

Инспектори от Главна дирекция "Надзор на пазара " (ГД НП) към Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) стартират следващата сезонна акция за инспекции на предлагани на пазара артикули под мотото "Безопасно лято - 2020 ", оповестиха от Агенцията.

Кампанията стартира през първата седмица на юни 2020г. и ще продължи три месеца. Обект на инспекциите ще бъдат артикули, постоянно употребявани от потребителите през летния сезон. Тук са включени слънчеви очила за разнообразни възрасти, надуваеми детски играчки и туристически газови бутилки. С провеждането на акцията, Групово дело "Надзор на пазара " има за цел да ревизира дали икономическите оператори, виновни за стартирането и даването на българския пазар на тези артикули, съблюдават използваното към тях законодателство.

Кампанията ще стартира с инспекции на слънчеви очила. Поради необятната им приложимост и огромното многообразие на предложение, слънчевите очила всекидневно са в полезрението на инспекциите от Групово дело "Надзор на пазара ".

В рамките на миналогодишната акция са тествани 457 разнообразни марки и модели слънчеви очила, предлагани за продажба в над 250 търговски обекта, ситуирани на територията на цялата страна, припомнят от Агенцията. Миналата година е открито, че 287 модела очила подхождат на условията. За 170 модела са установени разнообразни несъответствия, като включително са: 45 модела са били без маркировка за сходство СЕ;156 модела са били без директива за приложимост на български език.

На нарушителите са формирани актове за определяне на административно нарушаване, а за продуктите без маркировка за сходство съдебна експертиза са издадени заповеди за прекъсване от разпространяване.
При избора на слънчеви очила от Агенцията предлагат да се обърне внимание на някои от следните моменти: върху продукта, производителят би трябвало да е нанесъл трайно маркировка за сходство съдебна експертиза. Знакът съдебна експертиза удостоверява, че при производството на очилата са спазени европейските правила за сигурност. Очилата би трябвало да се съпровождат от указания и информация за приложимост, формирана от производителя и преведена на български език. Производителят дава Европейски Съюз декларация за сходство дружно с всяко персонално защитно средство или включва в инструкциите и информацията интернет адрес, на който тя е налична, в осъществяване условията избрани в Регламент 2016/425/ЕС. От инструкцията за приложимост, потребителят може да се осведоми за класа на филтъра на очилата, който може да бъде обозначен с цифрите от 0 до 4. Потребителят би трябвало да има поради, че с повишение на това число, защитните свойства на слънчевите очила се покачват. Потребителят би трябвало да знае, че слънчевите очила с филтри от клас 4 не би трябвало да се употребяват при шофиране. Това предизвестие e наложително да бъде записано в инструкцията за приложимост. Трябва да е разгласен методът на разчистване на продукта, срокът на валидност на слънчевите очила при тяхната предвидима приложимост.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР