Инспектори на ООН пътуват към окупираната от руската армия украинска

...
Инспектори на ООН пътуват към окупираната от руската армия украинска
Коментари Харесай

Отиваме във военна зона. Експерти на ООН пътуват към АЕЦ Запорожие

Инспектори на Организация на обединените нации пътуват към окупираната от съветската войска украинска АЕЦ “Запорожие ” . Посещението им идва след апели на Украйна и генералния секретар на Организация на обединените нации и е на фона на опасения от допустима повреда. В региона на централата през последните седмици има обстрели, за които Русия и Украйна се упрекват взаимно.

Директорът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) към Организация на обединените нации Рафаел Гроси сподели, че институцията се надява да откри непрекъсната задача в Украйна, която да следи обстановката в най-голямата атомна централа в Украйна и Европа.

“Отиваме във военна зона. Отиваме в окупирана територия. И това изисква ясни гаранции освен от руснаците, само че и от украинска страна ”, сподели Гроси в Киев преди отпътуването на задачата към АЕЦ “Запорожие ”. По думите му инспекторите ще прекарат в централата няколко дни и по-късно ще дадат информация за положенито там.

Евгений Балицки , назначеният от Москва оправител на Запорожка област, сподели пред съветски държавни медии, че специалистите от МААЕ “трябва да видят работата в централата за един ден ”.

Украйна прикани МААЕ да изпрати специалисти в АЕЦ “Запорожие ” преди седмици и упрекна съветската войска, че обстрелва централата. По-късно Русия сподели, че ще допусне ревизия и на собствен ред упрекна украинските сили, че атакуват централата.

Украинският президент Володимир Зеленски назова инспекцията “вероятно един от най-важните въпроси във връзка с сигурността на Украйна и света през днешния ден ”. Той още веднъж прикани за демилитаризиране на региона на централата - искане, което Русия счита за “неприемливо ”. Зеленски сподели също, че централата би трябвало да бъде върната под “пълен украински надзор ”.

“Рискът от нуклеарна злополука поради съветските дейности не понижава даже за миг ”, сподели Зеленски след среща с шефа на МААЕ в Киев на 30 август.

На фона на идното посещаване Украйна упрекна Русия, че обстрелва коридора, по който е трябвало да минат специалистите от МААЕ. Целта съгласно Киев е специалистите на МААЕ да бъдат принудени да пътуват през Крим. Русия до момента не е коментирала обвиняванията.

Руската войска окупира региона на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа през март. През последните седмици в региона има обстрели, за които Украйна и Русия се упрекват взаимно, а на централата беше откъсната от електрическата мрежа, което провокира опасения от “ядрена злополука ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР