Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят

...
Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят
Коментари Харесай

БАБХ: Проверяваме дали се загробват живи прасета край село Сливо поле

Инспектори на Българската организация по сигурност на храните ще ревизират сигналите за загробване на живи свине край село Сливо поле, Русенско. Това сподели в „ Тази събота” по bTV доктор Александра Митева – шеф отдел „ Здравеопазване на животните " към БАБХ.

„ Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи изследване. Ние познаваме добре разпоредбите за хуманно умъртвяване на животните и безвредно неутрализиране на труповете”, съобщи доктор Митева.

Там би трябвало да бъдат загробени 40 хиляди свине. Вчера в Новините на bTV показахме, че условията за сигурност не се съблюдават. По думите на Митева, обстановката е много сериозна, откакто трети промишлен комплекс беше обиден от африканската чума.

„ Много ограничения бяха подхванати. Много сигнали и апели имаше в обществото за заплахата, която ни грози. Стратегията на Европейски Съюз за надзор на африканската чума я прилагаме от предходната година, когато беше записано първото огнище”, сподели доктор Митева.

Експертът от БАБХ съобщи, че навлизането на вирусът става доста елементарно поради дивата популация на прасета.

Според нея оградата с Румъния, където болестта е в извънредно огромни размери, си е свършила работата, само че тя е единствено по сухопътната граница.

„ Дивите свине са доста положителни плувци. Трупове на умрели свине умерено могат да минат през Дунав и да инфектират нашите територии. Да не забравяме и човешкия фактор”, съобщи тя.

Д-р Митева призна, че има пропуски от страна на контролните органи и някой е пренебрегнал заплахата.

Тя добави, че главен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като уточни, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси – 3.

Тя уточни, че терзанията от екокатастрофа в село Зидарово са неоснователни. „ Това е случай на огнище, където вирусът е трансфериран на голямо разстояние – от Северна към Южна България.

Там беше установено, че огнището е при незаконно развъждане на прасета. Не екологична рецесия ни грози, а икономическа ”, разяснява доктор Митева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР