Инспекторатът по опазване на културното наследство към Министерството на културата

...
Инспекторатът по опазване на културното наследство към Министерството на културата
Коментари Харесай

Багери разринаха най-древния археологически обект в Пловдив

Инспекторатът по запазване на културното завещание към Министерството на културата ревизира сигнал за унищожено от багери неолитно населено място в Пловдив. Става дума за могила на " Брезовско шосе ", археологически обект, датиран към 6-5 хилядолетие преди новата епоха, само че към момента неразучен. Част от него е била разрината от багери и окончателно унищожена от почнал в понеделник градеж, сигнализира археоложката Росица Миткова, завеждащ на фонд " Праистория " към Археологическия музей в Пловдив.

В региона на градежа има плочи, датирани през 2016 година и принадлежащи към късен неолит, ранен и късен халколит, тракийски интервал, желязна ера и древност. Именно там се счита, че преди 8 хилядолетия е почнала историята на Пловдив. Строителството почнало с позволение, само че без наложителния в такива случай наблюдаване на археолог, макар предизвестията на Миткова към виновните институции. Теренът е на частен вложител.

Пред " Дневник " Миткова разказа строителството като варварско и удостовери, че става дума за обект от най-ранната история на града, който сега е изринат, засипан с трошляк и се чака да бъде бетониран. Не е ясно какво ще се случи с изкопаните плочи, добави Миткова, само че сподели, че не е изключено да бъдат добавени към частни сбирки.


В строителното желание, сподели Миткова, не написа нищо за близостта на градежа до Плоската селищна могила на Брезовско шосе. Тя се обърнала към Регионален археологически музей – Пловдив, Инспекторатът към Министерство на културата, както и община " Север " и община Пловдив още предходната седмица, откъдето получила удостоверение, че ще се вземат ограничения. Строежът обаче не бил спрян. " Може би моята неточност беше, че не извиках полиция ", сподели Миткова.

Проверка на БНТ2 през вчерашния ден сподели, че макар изказванията на кмета на регион " Северен " Ральо Ралев, че градежът е спрян, там се работи и към този момент се идлива бетон. Кметът не бе открит от " Дневник " за коментар, а пред Българска национална телевизия споделя, че не било потвърдено мястото да има археологическа стойност. " Доколкото разбрах от отчета, който през вчерашния ден направиха моите сътрудници, става дума за частен парцел, където ще се строи офис постройка на " Брезовско шосе " в промишлената зона ", споделя той пред малкия екран.

Изнервени чиновници от Археологическия музей през вчерашния ден също отхвърлиха коментар по случая.

Министерството на културата назначи инспекция на инспектората си, която се чака да завърши до през днешния ден на обяд. Въпреки сигналите на Миткова оттова обявиха, че чуват за случая за пръв път.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Пловдив 2019 (11)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР