Инспектор в НП Рила откри златна мина.Участва като доброволец в

...
Инспектор в НП Рила откри златна мина.Участва като доброволец в
Коментари Харесай

Парков инспектор откри рудниците на цар Соломон край Белица

Инспектор в Национален парк " Рила " откри златна мина.Участва като доброволец в изследване със спелеолози. Илиян Бучков счита, че " рудниците на цар Соломон " са под връх Бябяк, над Белица.Бучков разгласява фотоси от златната мина в профила си във фейсбук. За откритието са осведомени и управниците в Белица.

Парковият контрольор разяснява обществено, че в региона има древнотракийски рудник. Той на 40 метра подземен.

Дълъг е над 200 метра.Според него мястото е свято. Бабяк значи Върхът на Великия, разясни Бучков в обществената мрежа.

В Западните Родопи е най-значимият тракийски паметен обект – светилището при Бабяк, което е локализирано по време на градежа на телевизионната кула през 1957 година от Люба Огненова. Началото на археологическото му изследване през 1983 година и обнародването на първите значими резултати са дело на огромния откривател на тракийската просвета – полския археолог Мечислав Домарадски.

Разкопките не престават до 1996 година под управлението на археолозите от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките Алексей Гоцев и Милена Тонкова. След дълго спиране те са още веднъж обновени през 2007 година В изследванията вземат присъединяване археолозите Илия Кулов и Румен Миков, студенти от СУ „ Климент Охридски “, Нов български университет, служащи от с. Бабяк.

Открити са глинени олтари, депа за блага, фрагменти от монументална мраморна скулптура на незнайна тракийска богиня, както и оброчни плочки на Артемида-Бендида и на Зевс и Хера, както и жестоко обработена каменна колона и строителна керамика, предполагащи съществуването на храм. Според Илиян Бучков този храм е бил на юдейския цар Соломон.

За неповторимия златен рудник ще би трябвало да се произнесат експертите, най-много археолозите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР