Инспектор Стрезов е един от малкото български литературни герои, превърнали

...
Инспектор Стрезов е един от малкото български литературни герои, превърнали
Коментари Харесай

Инспектор Стрезов – 50 истории на 50-годишния супергерой

Инспектор Стрезов е един от дребното български литературни герои, трансформирали се в нарицателно. Името му е чувал съвсем всеки, без значение от възрастта и ползите. Неотдавна супергероят, появил се за първи път на страниците на паметното списание „ Космос “, навърши 50 години. За юбилея му излязоха две специфични книги със случаи от неговата пребогата престъпна процедура. Дори през днешния ден три печатни медии разгласяват постоянно загадките му. Къде се крие магията на нашия Шерлок Холмс от времето на соца и по какъв начин се е запазила тя през десетилетията? А по какъв начин ли наподобява през днешния ден криминалистът с очилата?

През юли 1968 година в новия брой на списание „ Космос “ е оповестена загадката за наблюдателни читатели със заглавието „ Старинният накит “. На илюстрацията до нея за първи път се вижда индивидът със непоколебим взор зад очилата с дебели рамки, който взема решение първата си професионална задача. Текст от по-малко от половин страничка, задоволителен обаче с цел да пробуди задълго страстите на читателите му към един книжовен воин.

Създател на контрольор Стрезов е зам. основният редактор на „ Космос “ доктор Светослав Славчев (1926 – 2016 г.). Няколко години по-рано списанието, достигало тираж от 210 000 броя, стартира рубриката „ Решава логиката “, в която разгласява преводни загадки и главоблъсканици. Д-р Славчев и основният редактор на „ Космос “ Стефан Дичев вземат решение, че е време за нещо друго. Следват месеци на обсъждане и координиране. Името идва инцидентно – дълго време двамата търсят задоволително присъща фамилия, до момента в който един ден Дичев влетява в редакцията щастлив, попаднал на запаметяващото се, „ стържещо “ име. Следват още премеждия. Както споделя „ бащата “ на Стрезов, той за малко не остава без присъщите си очила, тъй като партийният секретар в Комсомола взема решение, че не е подходящо типът му да е прекомерно интелектуален…

После обаче идват годините на славата. Във всеки брой на „ Космос “ излиза по една мистерия – многочислените фенове на Стрезов с неспокойствие търсят отговора, до момента в който го дочакат в идващото издание, след цялостен месец. Немалко са историите на младежи, решили да се насочат към криминалистиката поради увлекателните случки на наблюдателния Стрезов. Случвало се е в редакцията да се обаждат хора, които търсят съдействието на инспектора с цел да взема решение техните проблеми…

Хладнокръвен и дистанциран, на пръв взор даже еднопластов, героят в късите истории се трансформира в легенда. Старият „ Космос “ продължава да излиза до 1994 година – в първите години на прехода още веднъж под перото на доктор Славчев инспекторът към този момент е в напълно нова среда – бори се с подправени чейнджаджии, мутри… до момента в който бурните времена не водят до последния брой на именитото списание. Инспекторът обаче изкарва в пенсия единствено 15 години – от 2009 година доктор Славчев още веднъж разгласява случаите на инспектора, към този момент във всеки втори брой на Списание 8. Не стопира да го прави до гибелта си през 2016 година

И по този начин, през юли 2018-а се навършиха 50 години от първото премеждие на инспектора. Тъкмо в точния момент за юбилея групата от 14 писатели „ Саламандър “ приготви алманах с истории, въодушевени от доктор Славчев.



А не щеш ли преди броени дни инспекторът получи още един специфичен подарък, който събира в себе си цялата му дълга история. За първи път на едно място се срещат 50 загадки от целия път на Стрезов, основани от доктор Светослав Славчев. В „ Инспектор Стрезов се завръща “ намират място случаи, оповестени в списанията „ Космос “ и „ Осем “ през всяко от десетилетията на тази дълга история. Като се стартира с ретро звученето на първите случаи от 60-те и се стигне до метода, по който доктор Славчев преведе инспектора в първите години на нашия век. Провокиращо любознанието и наблюдателността четиво, само че също по този начин и разказващо историята на инспектора, а и на неговите читатели. В която можете да научите за работното време на софийската баня през 70-те, да разберете трябвало ли е да дупчат билетче полицаите в трамвая, само че също и да прочетете за първи път… какво е дребното име на контрольор Стрезов. И за край ви чака една мъдра среща изненада на инспектора и неговия основател.

Сборникът е квалифициран от издателство „ Българска история “ взаимно със фамилията на доктор Славчев. Предговорът е от неговия внук Николай Тодоров. Илюстрациите са дело на художника Александър Въчков, определен от самия доктор Славчев да рисува новите завършения на инспектора.

Книгата ще намерите тук
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР