Иновацията добива на Браунов газ е своеобразно миннодобивно предприятие, тъй

...
Иновацията добива на Браунов газ е своеобразно миннодобивно предприятие, тъй
Коментари Харесай

Български инженери разкриха тайните на уникалната технология за добив на Браунов газ

Иновацията добива на Браунов газ е самобитно миннодобивно дружество, защото вместо познатите технологии за открити или подземни рудници за рандеман на минерали, тя предлага нова технология, при която сходни полиметални минерали се добиват от морска вода. Това е същината на „ Технология за рандеман на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода “ за която споделя нейният основател Чавдар Каменаров, оповестява БГНЕС.

Иновативната технология нямала аналог и е предопределена за рандеман на сила, минерални запаси, а на изхода от стадиите й се добива чиста дестилирана вода, годна за питейни потребности.

Тя е създадена от инженерите Чавдар Каменаров и Пламен Каменаров, като нейното изцяло развиване минава през три стадия. Разработената пилотна апаратура за рандеман на Браунов газ е базова и е първият стадий от цялостна многофункционална технология.

“Създадохме технология, която извлича Браунов газ от морска вода. Това е първата и единствена към този момент със международно значение. Уникалното е в нея, че има няколко огромни обсега на деяние и е използвана в доста области на промишлеността, имаме енергиен притежател – Браунов газ, следва рандеман на минерали, богати на полиметали, и се стига до питейна и тежка вода, като на финален стадий с потреблението на дребна част от Брауновия газ се унищожават битови боклуци. При тази настройка технологията се трансформира към този момент в енергийна, за рандеман на ел. сила и топлинна сила, както за бита, по този начин и за промишлеността “, съобщи инж. Чавдар Каменаров. Той добави, че когато се употребяват единствено първите два стадия – произвеждане на Браунов газ с полиметални минерали, плюс регенерация, т.е. потребление на добитата сила за връщането й първоначално, то технологията се трансформира в една самобитна обезсолителна апаратура, която енергийно се самозахранва.
„ Е, няма такава основана в света. Всички са извънредно енергоемеки и всички са на правилото на мембранните технологии, противоположната осмоза “, добавя основателят.

Според инженерите тази апаратура може да се употребява в разнообразни стопански посоки, според от това какви са потребностите и от кои функционалности на технологията се нуждаят заинтригуваните страни.

Ако се употребява единствено първи стадий, тогава се получава една миннодобивна или рудодобивна апаратура, която получава рудата или минералите от морска вода.

Инж. Чавдар Каменаров добавя още, че това е пилотната апаратура и съставлява самобитно миннодобивно дружество. „ Добиваме минерали, вместо да се нарушава целостта на земята в подземни галерии, където се хвърлят големи вложения. Просто отиваш да си го вземеш от водата и на изхода пиеш вода, която към този момент е обработена и от морска е станала питейна “, изясни той.

Технологията е предпазена пред Патентното ведомство на Р. България с два потребни модела и публикуван народен патент.

„ Нашата софтуерна иновация не е част от съществуващите промишлености през днешния ден. Ние сътворяваме и представляваме ново, непознато за останалите пазарно пространство, което задава опция за висок растеж на приходите. През годините на нашето развиване ние се съсредоточихме върху разбирането за основополагащата мощ на бизнеса, а точно – способността да се сътвори нова незаета пазарна ниша. Обхватът на опциите на нашата технология, която е без аналог, предлага на клиентите (потребителите) скок в цената. Идеята е този план да бъде стратегически заложен в развиването на България, тъй като ние желаеме той да остане в страната ни “, изясни Георги Тутанов, които също е част от екипа на иноваторите и способства за развиването на плана. Колкото до това дали може да измести браншове, той акцентира, че тя може единствено да ги надгради.

„ Всяка една технология, която има висок стопански капацитет, може да подкрепя развиването на образованието, а знаем в България най-големият дефицит в образованието е остарялата технология и неналичието на фрагменти. Това е главният проблем. Подобни нововъведения носят стопански капацитет, който може да се трансформира в еластичен учебен модел, т.е. да бъде вложено в развиването на млади учени, на възпитаници под формата на стипендии “, уточни пък Георги Мавров, който работи по организационната политика за мрежово ръководство на знанието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР