Иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят растежа

...
Иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят растежа
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Иновациите ще ускорят растежа на българското производство

Иновациите в агросектора, в това число автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят растежа на българското произвеждане в изискванията на мощно конкурентна среда. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков пред участниците в провеждащата се в София Академия „ Иновации в агробизнеса “, проведена от Стопанския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Заместник-министър Джиков напомни, че е обезпечен сериозен запас за внедряване на нови технологии в стопанствата посредством Националния проект за възобновяване и резистентност и Стратегическия проект за развиване на селските региони, в това число в интервенциите за вложения и преправка.

Той акцентира, че освен в България, а и в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) се задълбочава казусът с работната ръка и то освен за сезонни действия. „ Имаме остра потребност от механизатори и високотехнологични експерти, с цел да вкарваме автоматизация и цифровизация на процесите. За да реализираме оптимизация, разчитаме на вас за решаването на този проблем “, обърна се той към представителите на стартъпите, които показаха свои високотехнологични разработки по време на академията.

„ Вярвам, че ще съумеете да стигнете надалеч и чакам допустимо най-скоро да видя вашите артикули на българското поле, измежду българските земеделци “, съобщи заместник-министърът.

Участниците в академията показаха робот, който плеви земеделските култури и е подобаващ за биостопанствата, система за потреблението на окси-водороден газ за увеличение на добивите в растениевъдството, софтуерни услуги, IoT решения за агробизнеса и новаторски храни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР