Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие, отражение на националните

...
Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие, отражение на националните
Коментари Харесай

Румен Радев: България трябва да превърне иновациите в национална политика

Иновациите са основен инструмент за устойчивото развиване, отражение на националните упоритости за бъдещето и най-много на успеваемостта на взаимоотношение сред държавните институции, бизнеса, науката и образованието. Това сподели президентът Румен Радев при откриването на Петнадесетия народен иновационен конгрес „ Иновации и стопански напредък ".

По думите на президента Европа изостава от международните иновационни водачи - Съединени американски щати, Китай, Япония, Корея, където нововъведенията са национална политика. „ Където има такова схващане, има една доста добра симбиоза сред бизнес, страна, просвета и обучение. И това е един модел, който би трябвало освен да проучваме, само че и да се стремим към него ", акцентира Румен Радев.

„ България към момента e измежду по този начин наречените „ плахи иноватори " в Европа. Но ние сме смели хора, вие сте смелите хора тук в тази зала, и мисля, че имаме задоволително и основа, и достижения, и упоритости да организираме доста по-активна политика и да забележим доста скоро съществени резултати в тази област ", уточни президентът. „ Като цялост на иновационния артикул ние към момента сме надалеч от нашите упоритости и опция. И това разкрива и дълбока институционална непълнота при образуване и осъществяване на политиките за нововъведения ", означи още Румен Радев. По думите му иноваторите срещат усложнения при достъп до финансиране и реализацията на своите планове. България е надалеч от междинния за Европа % за научно-изследователска и развойна активност, даже и от личните си цели за реализиране - 1.5% от Брутният вътрешен продукт, означи Румен Радев. Най-показателното е, че главният вложител в постигането на тази цел са българският бизнес и непознати организации, а не българската страна. За това би трябвало да се сигнализира непрестанно, тъй като светът върви от количествен към първокласен скок и то тъкмо в региона на нововъведенията, акцентира президентът.

Държавният глава прикани да се търси решение по какъв начин иновационната активност да бъде отмерено разпределена в България, а не съсредоточена единствено в няколко центъра, тъй като тя е гаранция за хармоничното развиване на районите като цяло. По думите му неравномерното развиване на обособените страни е проблем за Европа. „ Навсякъде където вземам участие на интернационалните конгреси упорствам за отмерено систематизиране на просветителната и научна инфраструктура и стратегия, тъй като това е най-хубавият метод за доближаване, за реализиране на параметрите на устойчивото развиване ", означи Румен Радев.

Президентът прикани представителите на иновационния бранш да бъдат по-смели в своите претенции, в представянето и отстояването на концепциите си. По думите на Румен Радев иновативността постоянно е била присъща на българина, както и смелостта да отстоява своите позиции.

Държавният глава Румен Радев връчи премиите в Националния конкурс „ Иновативно дружество на годината ". С грамота и статуетка в категория „ Зелена иновация " беше отличена „ Интернешънъл Пауър Съплай " АД за създаването на модулна самостоятелна хибридна токозахранваща система за ръководство и предпазване на добита електрическа енергия от възобновими енергийни източници. В категория „ Пазарно водачество " грамота и статуетка получи „ Ултрафлекс Корпорейшън " ООД за създаване на новаторска система за индукционно нагряване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР